خانه - سیاست - اقتصاد-  کتاب -  زنان -صلح  - رحمان هاتفی فرهنگ وادب - درباره ما - پیوندها - تماس وهمکاری - ویژه نامه               

آزمایش کره شمالی جایگاه جمهوری خواهان را تضعیف کرد

 ایران باید مراقب سوق تدریجی قطعنامه ها به ماده 42 باشد

نویدنو:25/7/1385

علی خرم در گفتگو با مهر :

آزمایش کره شمالی جایگاه جمهوری خواهان را تضعیف کرد

 ایران باید مراقب سوق تدریجی قطعنامه ها به ماده 42 باشد

تحلیلگر مسائل بین الملل معتقد است: مقاومت روسیه و چین در برابر آمریکا در قطعنامه شورای امنیت برای کره شمالی، از میزان مقاومت این دو کشور در مورد قطعنامه های احتمالی علیه ایران کاسته است.

علی خرم در گفتگو با خبرنگار سیاسی "مهر"، با بیان اینکه آزمایش هسته ای کره شمالی با تضعیف عملکرد جمهوری خواهان آمریکا می تواند نقطه اتکای مثبتی برای دیپلماسی ایران باشد توضیح داد : در دوره حکومت دمکراتها و ریاست جمهوری کلینتون یک بسته پیشنهادی مانند آنچه به ایران ارائه شده ، به کره شمالی داده شد و در آن پیشنهاداتی همچون فروش راکتور آب سبک به جای آب سنگین و تسهیلات اقتصادی ارائه شده بود.

وی افزود : در سال 2001 نئومحافظه کاران با ورود به صحنه حکومت در آمریکا بر این پیشنهادات خط بطلان کشیدند و مشت آهنین را سیاست برخورد با کره شمالی قرار دادند، این سیاست به خروج کره ازان پی تی و دستیابی این کشور به سلاح هسته ای منجر شد

خرم با بیان اینکه این نحوه عملکرد نقطه ضعف کارنامه جمهوری خواهان محسوب می شود، افزود : با وجود این شکست، واشنگتن سعی دارد این گونه القا کند که راه قابل پیمودن علیه ایران نیز همان برخورد تند است تا از تسلیحاتی شدن تهران جلوگیری شود.

وی که سالها نمایندگی ایران را در کمیته خلع سلاح سازمان ملل برعهده داشته است به مقاومت چین و روسیه در برابر سختگیری های قطعنامه مصوب شورای امنیت اشاره کرد و گفت : آمریکا قصد داشت ماده 41 منشور ملل متحد را در مورد کره شمالی بطور کامل به اجرا بگذارد و در عین حال از ماده  42 نیز برای تهدید نظامی استفاده کند اما با مقاومت پکن و مسکو تحریم های شورای امنیت به تحریم های موشکی و هسته ای محدود شد و حتی بازرسی از خطوط انتقال دریایی کره صرفا دائر بر کشتی های حامل مواد و تجهیزات تسلیحاتی قرار گرفت .

خرم معتقد است : مقاومت روسیه و چین در برابر آمریکا در زمینه کره شمالی ازمیزان مقاومت این دوکشور در مورد قطعنامه های احتمالی علیه ایران خواهد کاست .

مشاور وزیر سابق امور خارجه تاکید کرد: موضوع کره شمالی با امنیت ملی چین و تاحد زیادی روسیه گره خورده است در حالی که ایران برای این دوکشور بویژه برای چین از چنین اهمیتی برخوردار نیست .

وی در این راستا به مقاومت پکن و مسکو در برابر تصویب هر گونه قطعنامه علیه کره شمالی در مدت چند سال گذشته اشاره کرد و گفت : همانطور که مشاهده شد چنین مقاومتی در خصوص موضوع ایران شکل نگرفت و تحریم های کنونی کره شمالی مبنی بر تحریم موشکی و هسته ای به سادگی  با قطعنامه 1696علیه ایران اعمال شد .

خرم با بیان اینکه بی شک  قطعنامه های بعدی علیه ایران بر محاصره دریایی و کنترل کشتی های ورودی به آبهای ایران دلالت خواهد داشت، خاطرنشان کرد: تبادلات آبی ایران بسیار بیشتر از کره شمالی است ضمن آنکه آسیب های محاصره و کنترل یک اقتصاد 100میلیارد دلاری مثل ایران بسیار بیشتر از آسیب یک اقتصاد کوچک چند میلیارد دلاری مانند کره شمالی خواهد بود .

وی با بیان اینکه دلایل آمریکا برای اذیت ایران بیشتر از کره شمالی است، بخشی از تندروی و توجه به جزئیات را ازسوی آمریکا در بحث کره شمالی، به دلیل عزم این کشور برای پیاده کردن مدلی مشابه علیه ایران خواند.

این استاد دانشگاه تاکید کرد : با توجه به این شرایط جمهوری اسلامی ایران باید از هر اقدام یا اظهار نظری که مدل کره شمالی را در اذهان افکار عمومی جهان  تداعی کند خودداری نماید، چون از سوی آمریکا برای این مشابه سازی ، زمینه سازی شده است و جامعه بین المللی به شدت نسبت به آن واکنش نشان خواهد داد .

وی با اشاره به  اینکه چینی ها از استفاده از ماده 42 منشور ملل متحد مبنی برمجوز حمله نظامی به کره شمالی جلو گیری کردند افزود : ایران باید مراقب باشد قطعنامه های تدریجی را به سمت رجوع به ماده 42 سوق ندهد

خرم همچنین تاکید کرد : مسئولان کشور باید توجه داشته باشند که هر چند در داخل کشور همه از صلح آمیز بودن ادامه برنامه هسته ای اطمینان دارند اما در افکار عمومی جهانی با توجه به تبلیغات صورت گرفته این گونه نیست و ایران با کشوری چون کره شمالی مقایسه می شود .

وی افزود : از دید آنان تنبیهات برای کشوری در نظر گرفته خواهد شد که با تکنولوژی که در اختیار دارد می تواند در مسیر کره  شمالی گام بردارد

این متخصص علوم هسته ای یاد آور شد : کره شمالی در حال حاضر با آزمایش هسته ای برای خود نوعی بازدارندگی نظامی ایجاد کرده است اما این نکته در مورد ایران مصداق ندارد و امکان قطعنامه ای در شورای امنیت برای برچیدن تجهیزات هسته ای ایران همچنان به قوت خود پا برجاست .

وی همچنین اظهار داشت : غرب ایران را در موضوع هسته ای  با کره شمالی یا کشورهایی چون هند و پاکستان مقایسه نمی کند چرا که بر خلاف این کشورها که مورد مخاصمه ای مشخص و محدود دارند، ایران اهداف  و نفوذ منطقه ای و جهانی دارد.

دکترخرم درپایان با اشاره به تلاش آمریکا برای ترساندن جهان ازالگوبرداری ایران از کره شمالی در مسیر تسلیحاتی شدن و لزوم تعجیل درجلوگیری از این روند گفت : بیانیه کشورهای اروپایی در روزهای آتی، میزان تاثیرپذیری آنان از فشار و القائات آمریکا درخصوص ایران را آشکار خواهد کرد

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه نخست  


Free Web Counters & Statistics