خانه - سیاست - اقتصاد-  کتاب -  زنان -صلح  - رحمان هاتفی فرهنگ وادب - درباره ما - پیوندها - تماس وهمکاری - ویژه نامه               

 سالی 180 هزار تحصيلکرده از ايران می روند

نویدنو:18/6/1385

  گزارشي تکان دهنده از تاثير شرايط اقتصادی

 سالی 180 هزار تحصيلکرده از ايران می روند

(حميد احدی )

تاکيد بر مهاجرت سالانه 180 هزار تحصيلكرده از ايران به خاطر شرايط اقتصادي، تکان دهنده ترين موضوعی بود که در گزارش وضعيت جمعيت جهان ارائه شد. به خصوص که بقيه گزارش ها مثبت بود از آن جمله تمايل 32 درصد از افغان‌ها براي بازگشت داوطلبانه، رشد شهرنشيني و مشكلات فرزندان مادران ايراني و پدران افغاني که باز به نوعی به ايران مربوط می شد.

کنت اوستيبی هماهنگ کننده مهاجران سازمان ملل در گزارش خود در اين سمينار بين المللی با اشاره به ترکيب جمعيتی جوان ايران و بيکاری بالا در کشور گفت ايران دارای مهاجرت بيش تری است، از ميزبانی ايران از مهاجران تحسين کرد و گفت مهاجرت ها برای ايران به موضوعی حاد بدل شده است.

در جلسه چهارشنبه 15 شهريور سمينار، كنت اوستبي (هماهنگ‌كنندهء مقيم سازمان ملل) با بيان اين‌كه 50 درصد مهاجران جهان را زنان تشكيل مي‌دهند، گفت امروزه نيمي از مهاجران بين‌المللي يعني 95 ميليون نفر زنان و دختران هستند. با وجود اين كه زنان مهاجر سهم عمده‌اي در هر دو خانوادهء خود، ‌چه در وطن و چه در اجتماعات خارج از كشورشان دارند ولي همچنان نيازهاي اين زنان ناديده گرفته مي‌شود.

اين نكته‌اي را مدير اجرايي برنامهء صندوق جمعيت سازمان ملل در گزارش وضعيت جمعيت جهان در سال 2006 آورده بود که محمد عبدالاحد نماينده صندوق جمعيت سازمان ملل در ايران قرائت كرد.

مهاجرت افغان ها

گزارش جذاب ديگری که در سمينار قرائت شد متعلق به دكتر محموديان عضو هيات علمي دانشگاه تهران بود که ضمن بررسي وضعيت افغان‌ها در ايران به نتايج تحقيقي در اين باره اشاره کرد و گفت «ايران در سال 74 روزانه 10 ميليون دلار براي مهاجران افغاني هزينه مي‌كرد. سياست‌هاي ايران در طي سه دوره مهاجرت افغان‌ها به كشور به ترتيب سياست درهاي باز، سياست جلوگيري از ورود پناهندگان غيرقانوني و بازگشت داوطلبانه و سياست قرارداد سه جانبه با كميسارياي عالي پناهندگان و افغانستان است.»

وي مي‌افزايد: «وضعيت اقتصادي اجتماعي مردان طبق تحقيق در سه شهر مشهد، زاهدان و تهران به اين شرح بوده است:30‌درصد مردان افغان بي‌سوادو نيم ديگر افراد، در سطح ابتدايي درس خوانده‌اند. مشهدي‌ها در بين اين شهرها باسوادترند. بيش‌تر افغاني‌ها در ايران به كارهاي پيشه‌وري، ‌نجاري، خياطي و ... مي‌پردازند، 25 درصد كارگر ساده و 22 درصد فروشنده هستند، باقي افراد در امور اداري تخصص دارند. مشهد بيش‌ترين و زاهدان كم‌ترين شاغل را دارند. 55 درصد اين مهاجرين از نقاط روستايي و 45 درصد از شهرهاي افغانستان آمده‌اند.»به گفتهء محموديان 45 درصد وضعيت كنوني خود را بهتر از زماني مي‌دانند كه در افغانستان بودند و 29 درصد معتقدند اوضاعشان بدتر شده است.26 درصد هم مي‌گويند اوضاع اقتصاديشان تفاوتي نكرده است. افراد شاغل و تحصيلكرده كم‌تر رضايت داشته و كساني كه در افغانستان شغل و تحصيلات نداشته‌اند اكنون احساس رضايت دارند، 62 درصد مهاجرين با افراد همكار و همسايگان ارتباط گرفته‌اند و 38 درصد نتوانسته‌اند با ايرانيان ارتباط برقرار كنند.

از روستا به شهر

به گزارش روزنامه اقتصادی سرمايه شهلا كاظمي‌پور عضو هيات علمي دانشگاه تهران در سمينار تحقيقي ارائه داد که نشان می داد سالانه يك ميليون مهاجر از روستاهای ايران به شهر مي‌روند كه دليل اصلي اين مهاجرت نامكفي بودن درآمد روستاييان و دسترسي به منابع كسب و كار است.كاظمي‌پور معتقد است: «شهرهاي ايران را مي‌توان شهرهاي مهاجران ناميد. دو سوم اين مهاجران مرد هستند و يك سوم را زنان تشكيل مي‌دهند.»اين استاد دانشگاه مي‌گويد: «سهم مهاجرت زنان افزايش يافته و در دههء اخير بحث مهاجرت تحصيلكردگان هم باعث بالاتر رفتن آمار زناني شده است كه از شهرها يا روستاهاي ايران به شهرهاي ديگر مهاجرت مي‌كنند.»

فرار تصيلكرده ها

جذاب ترين گزارش ها متعلق به نمايندهء سازمان بين‌المللي مهاجرت بود که ايران را داراي بالاترين ميزان برون‌كوچي، درون‌كوچي و رشد شهرنشيني در جهان دانست و گفت: «سالانه 180 هزار تحصيلكردهء دانشگاهي در ايران به خاطر شرايط اقتصادي به خارج از كشور مهاجرت مي‌كنند.»

علي اوليايي ‌‌افزود «مهاجرت از ايران داراي سه موج اجتماعي، سياسي و اقتصادي است و سالانه بين 150 تا 180 هزار تحصيلكرده به منظور بهتر شدن وضعيت اقتصادي كشور را ترك مي‌كنند.»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه نخست  


Free Web Counters & Statistics