خانه - سیاست - اقتصاد-  کتاب -  زنان -صلح  - رحمان هاتفی فرهنگ وادب - درباره ما - پیوندها - تماس وهمکاری - ویژه نامه               

گزارشی از سخنان دکتر پیمان وبابک احمدی در سمینار مشروطه

نویدنو:16/5/1385

گزارشی از سخنان دکتر پیمان وبابک احمدی در سمینار مشروطه

دکتر پیمان: در مشروطه مردم فهمیدند که انتظارات خود را به جای قدرت شاه باید از قدرت قانون بخواهند

 

دبيركل جنبش مسلمانان مبارز گفت: اينكه قانون اساسي مشروطه در طول يك قرن اخير با وجود حاكميت مستبدان به طور كامل كنار نرفته‌ ‏است، به دليل پتانسيل بزرگي است كه اين انقلاب آزاد كرد.

حبيب‌‏الله پيمان كه در ميزگرد يكصدمين سالگرد مشروطه در محل سازمان دانش آموختگان ايران اسلامي (ادوار تحكيم وحدت) سخن مي‌‏گفت با بيان اينكه جامعه ايراني در طول تاريخ خود سه تحول عظيم را تجربه كرده‌‏اند، گفت: ظهور زرتشت، آمدن اسلام به اين سرزمين و جنبش مشروطه سه تحول عظيمي هستند كه بسياري از ساختارهاي جامعه ايراني را دگرگون كرده‌‏اند.
وي با بيان اينكه تا پيش از مشروطه حكومت شاهان و قبايل بر ايران باعث شده بود كه مردم خواسته‌‏هاي خود را از يك شاه مقتدر عادل طلب كنند، گفت: آنچه در مشروطه اتفاق افتاد، اين بود كه مردم ديگر انتظارات خود را از يك شاه نمي‌‏خواستند بلكه خواستار قانوني بودند كه اين انتظارات را برآورده كند.
پيمان يكي از دلايل اين تحول را آشنايي جامعه ايراني با غرب و مفاهيم مطرح‌‏شده در آن دانست و گفت: آنچه در زمان مشروطه شدني بود، پروژه حاكميت قانون بر اساس دولت ملي بود.
دبيركل جنبش مسلمانان مبارز با تاكيد بر تشخيص ضرورت‌‏هاي دوران توسط نخبگان هر جامعه، گفت: در زمان مشروطه تندروي‌‏هايي از سوي روشنفكران ما صورت گرفت كه در ظرف زمان قرار نداشت، آنها به دنبال خواسته‌‏هايي بودند كه امكان تحققش در آن زمان نبود و اگر برخي روشنفكران واقع‌‏بين در آن زمان نبودند، ممكن بود همين حد از موفقيت نيز به دست نيايد.
پيمان با بيان اينكه پديده آشنايي با غرب در عين كاركرد مثبت خود پس از مشروطه تا حدودي بازدارنده نيز شد، گفت: نمي‌‏توان اتفاقات پس از مشروطه را بدون توجه به قراردادهايي همچون قرارداد (1907) و همچنين اقدامات دو قدرت بزرگ در جنگ جهاني اول تحليل كرد زيرا اين مسائل از دلايل عمده تحقق نيافتن آرمان‌‏هاي مشروطه بود.
اين فعال ملي- مذهبي با تاكيد بر اينكه بيگانگي دولت و ملت هيچ‌‏گاه در طول تاريخ ايران از بين نرفته است، گفت: به رغم اين بيگانگي، ملت همواره به دولت به عنوان تامين‌‏كننده امنيت و نيازهاي اوليه احتياج داشته است و شكل‌‏گيري دولت ملي در ايران نيز بر اساس اين تضاد ديالكتيكي بود.
وي با اشاره به تاييد بخشي از جامعه مذهبي ايران كه دولت ديني را پاسخگوي نيازهاي مردم نمي‌‏دانستند، گفت: تاييد اين بخش از روحانيت باعث تحقق بخشي از آرمان‌‏هاي مشروطه شد.
پيمان همچنين به اختلافات گروه‌‏هاي مختلف پس از انقلاب مشروطه اشاره كرد و گفت: نيرويي كه بايد صرف تثبيت حكومت ملي مي‌‏شد، با اين اختلاف‌‏هاي گروهي از بين رفت و اين نيز يكي ديگر از دلايل تحقق نيافتن همه آرمان‌‏هاي مشروطه بود.
وي مردم ايران را مردمي احساساتي خواند و گفت: هنوز هم در جامعه ايران افرادي كه با عقل و درايت با مسائل برخورد كنند، بسيار اندك هستند اما هرجا پاي احساسات در ميان است، افراد بسياري حضور مي‌‏يابند.
پيمان تندروي‌‏ها را يكي از عوامل شكست آزادي‌‏خواهان و فعالان سياسي در دوران دولت مصدق انقلاب 57 و اصلاحات دانست و گفت: ايجاد آشوب و تندروي بهترين بستر شكل‌‏گيري ديكتاتوري بود، همان‌‏گونه كه در دهه 20 و 30 بهترين شرايط براي تشكيل دولت ملي در ايران فراهم بود اما روشنفكران ما نتوانستند از اين فرصت استفاده كنند.

 

 

بابک احمدی: آرزوی ما تکرار مشروطه است

 

 ادوارنيوز:دکتر بابک احمدی انقلاب مشروطه را مهمترین تحول تاریخ ایران دانست .

دکتر احمدی سخنان خود در میزگرد ادوار تحکیم وحدت به مناسبت مشروطه را با گرامیداشت یاد و خاطره اکبر محمدی آغاز کرد و گفت: مرگ هر آزادیخواهی همانند زندگی او منشا اثر است. دکتر احمدی این بیت از حافظ را در این ارتباط خواند که: خیال تیغ تو با ما حدیث تشنه و آب است /اسیر خویش گرفتی، بکش چنان که خود دانی
دکتر احمدی ادامه داد: اسیر کشی در ادبیات ما ننگین ترین کارهاست اما من نمی خواهم کسی را به اسیر کشی متهم کنم چرا که بسیاری افراد دلیل مرگ محمدی را کوتاهی و قصور زندانبانان دانسته اند. اما وقتی به یاد آوریم که این زندانبانان متعلق به نظامی هستند که تابستان 67 را ساخت و چند سال پیش ماجرای زهرا کاظمی را ایجاد کرد. قصه اسیر کشی به ذهن متبادر می گردد. قصه ای که در تاریخ بعد ار مشروطه بارها تکرار شده است. به یا د می آورو گروه بیژن جزنی را که پیش از انقلاب شبانه به میان تپه های اوین بردندشان و 9 نفر از آنان ر از پشت با تیر زدند و بعدا توجیه آوردند که اینها را در حال فرار کشته اند.

بابک احمدی با اشاره به صدمین سال مشروطه گفت: یکصد سال پیش شاه بیمار ایران که ملت را رعیت خود می پنداشت فرمان مشروطه را امضا کرد فرمانی که به خط خوش احمد قوام که بعدها قوام السلطنه شد نوشته شده بود. قوامی که چند وزیر کمونیست به کابینه خود راه داد و اجازه فعالیت سندیکاهای کارگری در ایران را داد. اما به دلیل مخالفت با ملی شدن نفت و مرحوم دکتر مصدق در 30 تیر از صحنه سیاسی کنار رفت. صد سال تاریخ ایران در صاحبقرانیه و سعد آباد قرار دارد ، از روز امضای مشروطه تا امروز که ما عزادار محمدی هستیم و نگران باطبی اسانلو و جهانبگلو.

احمدی ادامه داد هیئت حاکمه ایران چند سالی است که مرتب سخن از خطر تکرار مشروطه می گوید و روحانیون حاکم به مناسبتهای مختلف یکدیگر را از تکرار مشروطه می ترسانند. اما باید دید مشروطه برای آنان چه معنا دارد و برای شما دانشجویانی که با هزینه زیاد در راه آزادی قدم برمی دارید چه معنایی دارد.امروز حکومت هیچ خیابانی را چراغانی نکرده است و مراسم باشکوهی برگزار نمی کند چرا که در واقع مشروعه خواهان بر سرکارند نه مشروطه خواهان. اما برای ما گرامیداشت مشروطه و آنان که در راهش جان دادند مهم است.

احمدی گفت: هر حادثه بزرگ و تاثیر گذار تاریخی مورد اختلاف نظرهای زیادی قرار می گیرد. بنابر این شما تفاسیر گوناگون و متناقضی در باب مشروطه می شنوید و این خود نشاندهنده عظیم بودن این رویداد است.
این رویداد در شرایطی واقع شد که 93 درصد جامعه ایران بی سواد بودند. شهرنشینی مدرن وجود نداشت و کشور صنعتی نشده بود و حتی منبع منتشر شده برای مشروطه برای مردم ملموس نبود مثلا کتاب مرحوم نایینی حتی اسم فارسی نداشت و مطالبش سنگین قابل تفسیر بود. اما در این شرایط در سال 1906 همین مردم اولین انقلاب مشروطه اسیا را رقم زدند.
احمدی با طرح این سوال که اگر مشروطه انقلاب بوده است چه نوع انقبلای است گفت: به نظر تئوری پردازان چپ انقلاب اجتماعی انقلابی است که در آن طبقه ای اجتماعی جای طبقه دیگر را بگیرد و شیوه تولید را عوض کند مثال کلاسیک آن هم انقلاب 1917 روسیه است. اما در مشروطه چنین نبوده و هنوز طبقه ای اجتماعی شکل نگرفته بوده است. انقلاب سیاسی نیز انقلابی است که با ایجاد یکسری تغییرات سیاسی و فرهنگی زمینه را برای تحول بعدی فراهم کند از این لحاظ شاید انقلاب مشروطه سیاسی بوده است اما از سوی دیگر این انقلاب ر تمامی ارکان جامعه ایران تاثر وسیع داشت.
احمدی مشروطه را از نوع انقلابهای بورژوا دموکراتیک نیز ندانست چرا که این نوع انقلاب که مثال بارزش انقلاب انگلستان است ضرورت 1 تغییر طولانی و سپس بالا آمدن یک طبقه جدید را می خواهد چونانکه مارکس آن را بروز آتشفشان گونه تحولات دیر شده می داند.

احمدی گفت: بدون معطلی بر این اصطلاحات باید گفت یک نکته قطعی است و آن اینکه یک ملت با تمام شرایط عقب ماندگی خود برای آزادی سیاسی جنگید و آرمان خود را مجلس دانست. این ملت توسط روزنامه و شبنامه و وعظ و خطابه از این آرمان آگاه شد آرمان مشروطه ای که به سرعت روحانیت همواره یکپارچه شیعه را به دو قسمت کرد و این در تاریخ شیعه اتفاق کمی نبود که یک مرجع بزرگ و عالیرتبه را در تهران به دار بیاویزند .

به اعتقاد بابك احمدي، هيچ آزادي‌‏خواه، سوسياليست يا ليبرال ايراني مشروطه را به ديده تحقير نمي‌‏نگرد چون مشروطه بزرگ‌‏ترين تحول تاريخ ايران است و از انقلاب سال 57 نيز بزرگ‌‏تر است.
احمدي با بيان اينكه ما هيچ انقلابي نداريم كه به معناي واقعي به اتمام رسيده باشد، گفت: انقلاب‌‏ها تصوراتي مي‌‏آفرينند كه در صورت محقق نشدن آنها در نسل‌‏هاي بعد، انتقادات آغاز مي‌‏شود و به همين دليل مي‌‏توان گفت كه همه انقلاب‌‏ها بي‌‏پايان و شكست‌‏خورده هستند. مثلا در انقلاب فرانسه جنگها و ترورها سرانجام به دیکتاتوری و سلطنت رسید اما همراه سربازان فرانسوی مفاهیم آزادی برابری و برادری به سراسر اروپا رفت و امروز حقوق بشر و را از انقلاب فرانسه داریم انقلاب فرانسه جهان جدید را ساخت .
وي با تاكيد بر اينكه آنچه همه ما ايرانيان را به هم پيوند مي‌‏دهد و خواست جامعه آزاد حکومت آزاد و شهروند آزاد و قانون مدون را در ما زنده نگه مي‌‏دارد، چيزهايي است كه از انقلاب مشروطه به دست آمده است، گفت: انقلاب مشروطه اگرچه پيروزي كامل به دست نياورد اما ايرانيان را براي نخستين بار با مفاهيمي همچون آزادي، حقوق بشر و عدالت آشنا كرد.

احمدی گفت: ارزوی من تکرار آن مشروطه است که در آن ملت بالغ ما نمی گذارد 18 تیر شکل گیرد و اکبر محمدی بمیرد مشروطه به ما یاد داد که ما شهروند آزادیم هر چند که آقایان ما را درجه دو بدانند اما ما خود را شهروندان آزادی می دانیم که می خوهیم زندگی خود را بر اساس نیازهای روز اداره کنیم.

احمدی گفت ما باید یک ملت مشروطه خواه بسازیم و این بدان معنا نیست که مانند دوست عزیزم حجاریان، مشروطه را آرمان خود بدانیم بلکه شجاعت را در مردم ایجاد کنیم. انقلابی بودن را در قامت 1 اصلاحگرا ببینیم و لبته اگر حکومتب اصلاح را پذیرفت که هیچ و اگرنه محکوم به فناست.

بحث ما شجاع کردن مردم و ستایش این شجاعت حتی به بهای یزینه های سنگین است که در دوران مشروطه وجود داشت .

 

بازگشت به صفحه نخست


Free Web Counters & Statistics
 

a