خانه - سیاست - اقتصاد-  کتاب -  زنان -صلح  - رحمان هاتفی فرهنگ وادب - درباره ما - پیوندها - تماس وهمکاری - ویژه نامه               

مجلس به كدام تابعيت مادري راي داد؟!

نویدنو:09/7/1385

 

مطلب رسیده

مجلس به كدام تابعيت مادري راي داد؟!

محبوبه حسين زاده

جمعه 29 سپتامبر 2006

مجلس شوراي اسلامي كه در ارديبهشت ماه سال جاري به تابعيت مادري راي نداده بود، در جلسه هفته گذشته به اصلاح مواردي از بندهاي ماده 976 قانون مدني پرداخت.

براساس اصلاحات جديد از اين پس فرزندان حاصل از ازدواج زنان ايراني با مردان خارجي كه در ايران متولد نشده يا حداكثر تا يك سال پس از تصويب اين قانون در ايران متولد مي‌شوند مي‌توانند بعد از رسيدن به سن 18 سال تمام تقاضاي تابعيت ايراني كنند البته آن هم به شرطي كه سوءپيشينه نداشته باشند

. مجلس شوراي اسلامي در حالي اين قانون را به تصويب رسانده است كه طبق آمار فقط در استان خراسان ، حداقل 33هزار کودک بی هويت و بدون شناسنامه حاصل ازدواج دختران ايرانی با اتباع بيگانه افغانی و عراقی وجود دارد ؛کودکانی که با برگشت و فرار پدرانشان از ايران، بدون شناسنامه و بدون هيچ حقوق شهروندی نزد مادرانشان زندگی می کنند؛كودكاني كه حتي حق تحصيل در مدارس ايراني را ندارند.

در روزهاي مياني ارديبهشت سال جاري كه بحث اصلاح قانون تابعيت درمجلس مطرح بود، عفت شريعتی، نماينده مردم مشهد درمجلس شورای اسلامی در نطق پيش از دستور خود با اشاره به دو نوع تابعيت موجود گفته بود: در تابعيت " خون" رابطه نسبي ملاک قرار می گيرد و در سيستم "خاك" تابعيت محل تولد به طفل داده مي‌شود که هر يك از اين دو نوع تابعيت داراي اشكالاتي است . بر اساس ماده ‪ ۹۷۶قانون مدني ايران در برخي موارد سيستم خون و در برخي ديگر سيتم خاك اعمال شده، اما قاعده اصلي بر اساس خون است".

شريعتی افزوده بود:" طبق بند دو ماده ‪ ۹۷۶قانون مدني که سيستم خون تابعيت پدر ملاك است ، مشكلات عديده‌اي مانند نداشتتن شناسنامه، محروميت از تحصيل و محروميت مالكيت به ارث و مشكلات هويتي براي اطفالي كه مادر ايراني و پدر خارجي دارند به وجود آمده است که اين امر مغاير با شوونات شرع مقدس اسلام و مقام و منزلت زن ايراني و فرزندان بي‌هويت آنان نيز بر خلاف انسانيت، حقوق بشر و دموكراسي است".

لاله افتخاری، نماينده مردم تهران در مجلس، نيز در ديدار باجمعی از زنان ازدواج کرده با اتباع بيگانه گفته بود :" ازدواج زنان ايرانی با اتباع بيگانه از ديدگاه اسلامی و شرعی درست بوده است ،پس دولت بايستی به اين قضيه توجه داشته باشد. وی افزوده بود: زمينه صدور شناسنامه برای فرزندان حاصل از اين گونه ازدواج ها بايستی تابعيت از خاک به خون بر گردد و با توجه به تابعيت مادر ايرانی برای فرزندان آنان شناسنامه صادر شود".

و اما در روز 26ارديبهشت ماه كه اصلاح اين قانون در صحن علني مجلس مطرح شد، نمايندگان مجلس به اعطاي تابعيت مادري راي ندادند. در اين روز محمد دهقان،مخبر کميسيون حقوقی و قضايی مجلس ، با اعلام نظر کميسيون درمورد رد اين طرح و مخالفت نمايندگان با انتقال تابعيت ازطريق مادر گفته بود :"لايحه ای از طرف دولت در اين زمينه در حال تدوين است و به همين دليل اين کميسيون از نمايندگان می خواهد با توجه به ارائه لايحه دولت که مسلما کاملتر از اين طرح خواهد بود ،به اين طرح رای ندهند".

وی تاکيد کرده بود :" نبايد درهای کشور را به روی هر نوع تابعيت باز کنيم چون اين امر بحثهای امنيتی ،جمعيتی،بزهکاری و بی هويتی را به همراه دارد و بر حفظ نسل ها و هويت فرهنگی کشورنيز تاثيرگذار است ".

شهريار مشيری ،نماينده بندرعباس نيز در اعلام موافقت خود با اين طرح گفته بود:" ما که معتقد به سرزمين مادری و زبان مادری هستيم چرا نبايد مليت مادری داشته باشيم در حالي كه عدم اعطای تابعيت از مادر به فرزند،عوارض و مشکلاتی را بوجود آورده است و فرزندان اين زنان بدون هويت و شناسنامه و در حالی که هيچ حق و حقوقی ندارند به زندگی ادامه می دهند ".

مشيری افزوده بود:" ماکه اعتقاد داريم سيادت از حضرت فاطمه است ،چرا به مليت اعتقاد نداريم" ؟

سيدمحمد تقی محصل همدانی ،رئيس کميسيون حقوقی و قضايی مجلس يكي ديگر از مخالفان طرح بود:" در حال حاضر، عده ای از افغانستان و عراق به ايران می آيند و با زنان ايرانی ازدواج می کنند و برخی از اين مردان ،زنان خود را با چند فرزند تنها می گذارند. از سوي ديگر اگر ما اين طرح را تصويب کنيم ،عده ای فراری اعم از زنان و مردانی که در اروپا هستند، به ايران می آيند و می گويند مادر ما فلانی است و بايد به ما شناسنامه بدهيد. به همين دليل دولت خودش بهتر می داند از طريق وزارت امور خارجه ،لايحه ای را تهيه و آنرا به اطلاع نمايندگان برساند".

با همه اينها يكشنبه هفته گذشته، گزارش يك فوريتي طرح اصلاح بندهاي 4، 5 و6 ماده‌976 قانون مدني و الحاق يك تبصره به آن در خصوص تعيين تكليف تابعيت فرزندان حاصل از ازدواج زنان ايراني با مردان خارجي در دستور كار جلسه علني مجلس شوراي اسلامي قرار گرفت تا بدون توجه به حضور چندين ده هزار كودك فاقد شناسنامه و تابعيت كه از مادران ايراني و پدران افغان و يا عراقي متولد شده اند، اعطاي تابعيت به اين كودكان فقط بعد از رسيدن به سن هجده سال تمام و آن هم در صورت نداشتن سوء پيشينه‌ي كيفري يا امنيتي و اعلام رد تابعيت غيرايراني صورت پذيرد. اما به راستي كدامين آينده در انتظار اين كودكان بي شناسنامه و بدون هويت است؟ كودكاني كه حاصل ازدواج هاي شرعي و مشروع زناني ايراني با اتباع بيگانه محسوب مي شوند؟ و تا چه زماني ايران جزو انگشت شمار كشورهايي باقي خواهد ماند كه مليت و تابعيت فقط از طريق مردان انتقال مي يابد؟

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه نخست  


Free Web Counters & Statistics