نویدنو - سیاست - اقتصاد-  کتاب -  زنان -صلح  - رحمان هاتفیفرهنگ وادب - درباره ما - پیوندها -  -دیدگاه نظری - ویژه نامه

كارتر: فلسطين سرزمين فلسطيني‌هاست، نه اسرائيل

نویدنو:13/9/1385

اظهارات بی سابقه و جالب رییس جمهور سابق آمریکا
كارتر: فلسطين سرزمين فلسطيني‌هاست، نه اسرائيل

 حماس از سال ۲۰۰۴حتي يك اقدام تروريستي انجام نداده

۹ آذر ماه ۱۳۸۵    ساعت : ۱۳ , ۱۵
خبرگزاري انتخاب : كتاب "فلسطين، صلح آپارتايد نيست" نوشته "جيمي كارتر" رييس جمهوري آمريكا با اعتراض اسرائيلي‌ها كه آن را "بمبي قوي تر از بمب اتم عليه اسرائيل " قلمداد كرده‌اند، به بحثي داغ در آمريكا تبديل شده است.

اين كتاب ‪ ۲۳آبان ماه در وين منتشر شد و اكنون با حضور كارتر در شبكه هاي تلويزيوني آمريكا و دفاع سرسختانه از محتويات آن، عملا آمريكايي‌ها را از خوابي ‪ ۶۰ساله بيدار كرده است.

سلطه كامل رژيم اسرائيل بر رسانه‌هاي همگاني آمريكا باعث شده تا آمريكايي‌ها پيوسته فقط آن بخشهايي را بشنوند، بخوانند و ببينند كه اسرائيلي‌ها مجاز مي‌دانند.

اكنون كارتر مي‌كوشد تا "داستان تاريخ غمبار فلسطين" را براي آمريكايي‌ها بازگو كند، داستاني كه تنها بخشي از آن زلزله‌اي را در آمريكا ايجاد كرده است.

كارتر سه‌شنبه شب به وقت نيويورك (روز چهارشنبه به وقت تهران) با جودي وودراف مجري شبكه "پي بي‌اس" آمريكا به گفت و گو نشست و به پرسش‌هاي او درباره كتابش پاسخ داد.

مجري: عنوان اين كتاب انتقاد آمريكايي‌هاي حامي اسرائيل را همراه داشته است. فكر نمي‌كنيد كه اين عنوان تحريك‌آميز باشد چرا كه سركوب سياهپوستان آفريقاي جنوبي را توسط سفيدپوستان يادآوري مي‌كند.
كارتر: بله. ولي واژه تحريك آميز حتما نبايد بد باشد، من قصد داشتم افكار را تحريك كنم.
مجري: با كلمه آپارتايد
كارتر: اين عنوان را براي تحريك بحث، مجادله و تحليلهاي كنجكاوانه از قضيه فلسطين و شرايط فلسطيني‌ها انتخاب كردم كه كاملا در سراسر آمريكا وجود ندارد ولي هر روز در اسرائيل و اروپا مطرح است. به نظرم لازم است كه در كشور ما، مردم متوجه شوند در نوار غزه چه مي گذرد. اين عنوان را خيلي با دقت انتخاب كردم.

فلسطين اول از همه است چرا كه اين سرزمين فلسطيني‌ها است و نه اسرائيل.

دوم تاكيد روي صلح است، سوم هم آپارتايد نيست و من مفهوم آن را نمي‌خواهم آپارتايد ببينم.

در حال حاضر كه روند صلح كاملا خاموش است و حتي يك روز هم ظرف شش سال گذشته براي مذاكرات صادقانه جهت صلح در اسرائيل وجود نداشته است. من مي خواستم روند صلح را دوباره زنده كنم.

مجري: آيا مي‌گوييد كه روند صلح خاموش است. اما همين امروز "رايس" وزير خارجه آمريكا اعلام كرده كه اواخر هفته با "محمود عباس" رهبر فلسطيني ها ملاقات مي‌كند، آيا اين نشانه پيشرفت نيست.

كارتر: اين كه با طرفين صحبت شود خيلي خوب است اما من صحبت از يك روز مذاكره كه توسط آمريكا طراحي و ترويج شده باشد، مي‌كنم.

ظرف شش سال گذشته بين فلسطين و اسرائيل چنين روزي نبوده است و از نظر عملي بحث مذاكره خاموش است. منظور من اين نيست كه آمريكا از اسرائيل ديدار نكرده و با آنها و فلسطيني‌ها صحبت نكرده است.

اما واژه آپارتايد نيز ربطي به نژادپرستي ندارد و ربطي به اسرائيل به عنوان يك ملت ندارد. اين آپارتايد كه در سراسر سرزمنيهاي اشغالي شايع است آزار شديد فلسطيني‌ها مي‌باشد كه توسط اقليتي از اسرائيلي‌ها انجام مي شود.

صحبت از نژادپرستي نيست بلكه ميل آنها به اشغال و ضبط و استعمار سرزمين فلسطين است.

پس اين نظام توسط نظام خشونت بار اسرائيل در سرزمين فلسطين و فلسطيني ها كه مي‌خواهند در سرزمين خود زندگي كنند، طراحي شده است.

براي اين كه صلح ايجاد شود اسرائيل بايد از سرزمينهاي اشغالي بيرون برود نه اين كه تنها از چند جايي كه مايلند بيرون بروند و ‪ ۱۵۰قسمت ديگر از سرزمين فلسطين را رها كنند.

مجري: كتاب شما زماني منتشر مي‌شود كه رايس قرار است با رهبر فلسطين و "اولمرت" نخست وزير اسرائيل كه به تازگي صحبت از پيشنهادي جديد مي‌كند، ملاقات نمايد. اولمرت مي‌گويد: "ما قسمت عمده كناره باختري را پس مي‌دهيم، از قسمت عمده كناره باختري بيرون مي‌رويم، زنداني‌ها را آزاد مي‌كنيم"، آيا اين همان پيشرفتي نيست كه شما به دنبال آن هستيد.

كارتر: اين قدم كوچكي است كه قسمتي از سرزمين فلسطيني‌ها را پس مي‌دهند، اسرائيلي‌ها بايد همه سرزمين فلسطيني‌ها را به آنها پس بدهند.

قطعنامه‌هاي سازمان ملل در اين مورد و موافقتهايي كه در "كمپ ديويد" در زمان من و بعدها در "اسلو" كه رهبران اسرائيل جايزه صلح نوبل را به همين دليل برنده شدند، اساس را بر خروج اسرائيل از سرزمنيهاي اشغالي قرار داده‌اند.

تنها بازي مطرح در حال حاضر هم "نقشه راه" گروه چهارجانبه است كه خروج اسرائيل را از تمامي سرزمينهاي اشغالي درخواست مي‌كند. البته با توجه به نقشه راه تمام شرايطي كه فلسطيني‌ها بايد رعايت مي‌كردند انجام شده ولي تمام اصول اصلي آن توسط اسرائيل رسما رد شده است.

مجري: آيا صحبتهاي اولمرت را رد مي‌كنيد.

كارتر: نيويورك تايمز نوشته بود كه اين سخنراني بدون محتوا است و مطلب جديدي نداشته است. من سخنراني او را نخوانده‌ام و كاملا آن را تحليل نكرده‌ام.

ولي او در حالي صحبت از خروج از قسمتي از سرزميني كه اشغال شده مي‌كند كه بقيه را نگه مي‌دارد و از سوي ديگر همان بخش داده شده به فلسطيني ها را هم محاصره و ديوار دورش مي‌كشد.

همه اينها بايد تغيير كند نه اين كه از يك قسمت سرزمين‌ها خارج و بقيه همچنان در دست اسرائيل بماند.

مجري: پس به نظر شما اصلا كافي نيست.

كارتر: خير. اصلا كافي نيست و همه اين را مي‌دانند. در واقع جامعه بين الملل و عمده سياستهاي دولت آمريكا از زمان تشكيل اسرائيل و موافقت نامه هايي كه توسط اسرائيل امضا شده تا صلح انجام شود همه مي‌گويند كه اسرائيل بايد از تمامي سرزمينهاي اشغالي و ‪ ۱۵۰منطقه شهرك‌سازي بيرون برود. در واقع حماس كه همه از آن انتقاد مي‌كنند از ماه اوت سال ‪ ۲۰۰۴تاكنون حتي يك اقدام تروريستي كه منجر به مرگ يك اسرائيلي شده باشد، انجام نداده است.

مجري: مردم با شنيدن صحبتها و خواندن كتاب شما مي‌گويند كه شما اسرائيليها را سرزنش مي‌كنيد و بسياري مي‌گويند كه اين فلسطيني‌ها هستند كه با كاتيوشا به اسرائيل حمله مي‌كنند و اين فلسطيني‌ها هستند كه سرباز اسرائيلي را ربوده و آنها هستند كه دست به‌اقدامات تروريستي عليه اسرائيلي ها مي‌زنند.

كارتر: البته اين چيزي است كه شما مي‌گوييد و عموم مردم آمريكا فكر مي‌كنند كه چنين چيزي وجود دارد. واقعيت اين است كه فلسطيني‌ها زير ديوار اسرائيل را از غزه حفر مي‌كنند و يك سرباز را مي‌گيرند.

اسرائيل ‪ ۹هزار و ‪ ۲۰۰فلسطيني را در زندان دارد كه شامل تقريبا ‪۳۰۰ كودك و به عبارتي دقيقتر ‪ ۲۹۴كودك كه برخي از آنان زير ‪ ۱۲سال هستند. دست كم ۱۰۰زن فلسطيني نيز در زندان‌هاي اسرائيلي اسير هستند.

از طرف ديگر به محض اين كه فلسطينيها سرباز را گرفتند اعلام كردند كه آماده مبادله او با برخي از زنان و كودكان هستند ولي اسرائيل رد كرد.

مجري: نكته اصلي اين مورد است.

كارتر: بله، درست است كه فلسطينيها يك سرباز اسرائيلي را گرفتند كه بايد آزاد كنند ولي اسرائيل ‪ ۹هزار فلسطيني را آزاد نمي‌كند و شما در سوالتان به آن اشاره نمي‌كنيد و عموما مردم آمريكا نيز اين مساله را نمي‌دانند.

مجري: ما مي‌خواهيم كه شما قسمت ديگر داستان را براي مردم بگوييد.

كارتر: به همين دليل اين كتاب را نوشتم.

مجري: و به همين دليل ما در اين‌باره صحبت مي‌كنيم.

مجري: اسرائيلي‌ها مي‌گويند شما مي‌خواهيد سرنوشت مردم خود را در دست كساني بگذاريم كه حق وجود اسرائيل را برسميت نمي‌شناسند. آيا اين موضع دولت حماس نيست.

كارتر: ما در آنجا بوديم. مركز كارتر در محل بود و انتخابات ژانويه كه حماس برنده شد را نظارت كرديم. آنها ‪ ۴۲درصد آراء مردم را به خود اختصاص دادند، اين انتخابات آزاد، عادلانه و سالم بود و توسط مركز كارتر، موسسه دمكراتيك ملي و ناظرين اتحاديه اروپا به تاييد رسيد. هيچ كس در صحت آن ترديدي ندارد.

اين خواست مردم فلسطين بود و مي‌خواستند كه آنها در مجلس باشند. در آن زمان فكر كردم كه مساله دولت ائتلافي خواهد بود، ولي سريعا آمريكا و اسرائيل گفتند، "ما دولتي كه حماس رهبران آن باشند قبول نمي‌كنيم".

به همين دليل كمكهاي مالي به تمامي مردم فلسطين قطع شد چرا كه آنها راي آزادانه دادند. مجددا تكرار مي‌كنم حماس از سال ‪ ۲۰۰۴تاكنون حتي يك اقدام تروريستي كه منجر به كشته شدن يك اسرائيلي شده باشد، مرتكب نشده است.

مجري: فكر مي‌كنم كه خيلي از آمريكاييها از شنيدن اين مطالب متعجب شوند.

كارتر: مي‌دانم. آنها متعجب مي‌شوند، ولي اين واقعيت است.

مجري: برسميت شناختن حق وجود اسرائيل چه مي‌شود.

كارتر: يك روز پس از انتخابات با "محمود عباس" ملاقات داشتم او رهبر فلسطيني‌ها است. رييس جمهوري آنها است. رييس سازمان آزاديبخش فلسطين است كه تنها سازماني است كه توسط آمريكا و اسرائيل برسميت شناخته شده است.

حتي يك رهبر از حماس هم در اين سازمان نيست و هيچ رابطه‌اي با حماس ندارند. پس از اين كه با عباس ملاقات داشتم و در مورد دولت ائتلافي صحبت كردم و او هم رد كرد با رهبر حماس صحبت كردم، او يك پزشك است كه انتخاب شده است.

در حال حاضر هم در زندان اسرائيل است وقتي كه اصرار به برسميت شناختن اسرائيل كردم گفت: "رييس جمهوري كدام اسرائيل را مي‌گوييد، آيا درباره اسرائيلي صحبت مي‌كنيد كه سرزمينهاي ما را اشغال كرده، آيا درباره اسرائيلي صحبت مي‌كنيد كه ديوار دور مردم ما كشيده است، آيا درباره اسرائيلي صحبت مي‌كنيد كه ما را از حقوق اوليه انساني محروم كرده است كه نمي‌توانيم از يك قسمت از سرزمين خود به قسمت ديگر برويم، ما نمي‌توانيم اين اسرائيل را برسميت بشناسيم".

كارتر گفت: ولي بعدا "اسماعيل هنيه" نخست وزير دولت حماس گفت: "ما قويا با گفت و گوي مستقيم بين محمود عباس رهبر سازمان آزاديبخش فلسطين و رييس دولت با نخست وزير اسرائيل حمايت مي‌كنيم".

هنيه افزوده است: "اگر آنها به توافقي برسند كه مورد قبول مردم فلسطين است ما هم آن را مي‌پذيريم".

كارتر در جواب خود افزود: اين مسال در آمريكا شناخته شده نيستند چرا كه به مردم نمي‌گويند.

مجري: آيا شما مي‌گوييد كه اگر آمريكا درگير نشود.

كارتر: در اين صورت پيشرفتي صورت نمي‌گيرد، قبلا هم ثابت شده كه افرادي خارج از اين گروه بايد دخيل باشند. در سال ‪ ۱۹۷۸و ‪ ۱۹۷۹من در صلح بين اسرائيل و تنها مخالف پرقدرت اسرائيل يعني مصر دخالت كردم.

در سال ‪ ۲۰۰۳نروژيها با قراردادي موافقت كردند كه قرارداد اسلو نام گرفت. در هر دو مورد رهبران اسرائيل برنده جايزه نوبل شدند كه اساس آن خروج اسرائيل از سرزمينها بود اما سه رهبر اخير اسرائيل اين اصل را رها كرده‌اند. همانطور كه قبلا گفتم عمده اسرائيلي‌ها در هر نظر سنجي عمومي كه از سال ‪ ۱۹۶۷انجام شده موافق با معاوضه زمين در برابر صلح بوده اند.

ولي گروهي اقليت در اسرائيل كه اقليت مهمي هستند زمين را به صلح ترجيح مي دهند و حاضر به صلح نيستند.

مجري: آخرين سووال در مورد عراق، آيا فكر مي‌كنيد كه بدون حل مشكل فلسطين و اسرائيل يا برعكس، صلح در عراق انجام شود، آيا فكر مي‌كنيد كه اول بايد مساله عراق حل شود.

كارتر: امكان جدا كردن اين دو از هم نيست. بوش در حال حاضر به منطقه رفته تا حاميان و اعراب ميانه رو را جذب كند. او به اردن، مصر، عربستان و ساير مناطق رفته است.

براي اين كه كمك مشتاقانه آنها را در عراق جذب كند بايد نگراني عميق آنها را آرام و برطرف سازد. كمتر از پنج درصد مردم اردن و مصر از دولت خود حمايت مي‌كنند چرا كه حمايت دولتهايشان از آمريكا در عراق و ساير نقاط و عدم علاقه ما ظرف شش سال گذشته براي كاهش سختي‌هاي مردم فلسطين را ديده‌اند.

ظرف شش سال گذشته هيچ تلاشي براي ايجاد صلح در اسرائيل و براي همسايگان آنها يعني فلسطينيها انجام نداده ايم.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه نخست  


Free Web Counters & Statistics