خانه - سیاست - اقتصاد-  کتاب -  زنان -صلح  - رحمان هاتفی فرهنگ وادب - درباره ما - پیوندها - تماس وهمکاری - ویژه نامه               

*خاتمي،كابوس يك جريان در كشورماست

نویدنو:01/8/1385

*گفت‌وگوي تفصيلي مرتضي مبلغ باايسنا*
*
خاتمي،كابوس يك جريان در كشورماست
*
نبايد از كنارشبهات انتخاباتي ساده گذشت
*
اختلاف‌افكني ميان اصلاح‌طلبان يك پروژه است

 

«مرتضي مبلغ» معاون سياسي وزير كشور در دولت گذشته معتقد است نكته‌ي محسوس و مشهودي كه طي ماه‌هاي اخير در بين اصلاح‌طلبان به شكل جدي شكل گرفته، تاكيد بر ايجاد وحدت و همگرايي است.

وي در اظهاراتش با تاكيد بر اين‌كه سالم و رقابتي‌بودن انتخابات خط قرمز اصلاح‌طلبان است تاكيد كرد كه شبهه‌هاي انتخاباتي بايد رفع شود.

آن‌چه در پي مي‌خوانيد گفت‌وگوي خبرگزاري دانشجويان ايران با مبلغ است:

همگرايي؛ گفتمان تازه اصلاح‌طلبان

مرتضي مبلغ در گفت‌وگوي تفصيلي با خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) اظهار داشت: در گذشته اختلافاتي بين اصلاح‌طلبان وجود داشت كه در انتخابات‌هاي اخير خود را نشان ‌داد، اما مدتي است تقويت و تعميق همگرايي به شكل يك گفتمان درآمده و محصول آن تشكيل ستاد مشترك انتخاباتي بين اين نيروهاست.

وي درباره‌ي اظهارات برخي از تحليل‌گران جناح مقابل اصلاح‌طلبان مبني بر اختلاف بين گروه‌هاي اصلاح‌طلب و حزب اعتماد ملي نيز اظهار داشت: حزب اعتماد ملي به عنوان حزبي نوپا بر تخرب - كه امري ضروري است - پافشاري مي‌كند، اما اين به معناي جداشدن از جريان وحدت و همگرايي نيست، همه گروه‌ها و نيروهاي اصلاح‌طلب از جمله حزب اعتماد ملي بارها بر ضرورت وحدت تاكيد كرده‌اند، اما جناح رقيب كه در فرايند وحدت‌سازي بين نيروهاي خود در مانده است، سعي در فرافكني دارد.

وي افزود: اما در جريان‌هاي اصول‌گرا و محافظه‌كار به لحاظ ماهيت آرايش سياسي و حضور آن‌ها در قدرت، اختلافات جدي احساس مي‌شود. در انتخابات شوراها، پيش‌بيني مي‌شود كه سه طيف از جريان اصول‌گرا و محافظه‌كار شركت كنند كه بعيد است بتوانند به وحدت لازم برسند.

ادعايي مغالطه‌آميز

مبلغ در ادامه در پاسخ به برخي از اظهارات مبني بر اين‌كه با توجه به نتايج انتخابات رياست‌جمهوري نهم، اصلاح‌طلبان پايگاه خود را در بين مردم از دست داده‌اند، گفت: اين ادعا مغالطه‌اي بيش نيست، زيرا اگر در آن انتخابات، اصلاح‌طلبان اختلاف‌ها را كنار مي‌گذاشتند و با يك نامزد وارد عرصه مي‌شدند، در همان مرحله اول برنده انتخابات بودند. مجموع آراي نامزدهاي اصلاح‌طلب در مرحله اول انتخابات به وضوح نشان مي دهد كه بيش از 50 درصد را به خود اختصاص دادند، ولي به دليل تعدد كانديداها، آرا بين آنان توزيع شد و از پيروزي محروم شدند.

اصلاحات از ذهن مردم زدوده نمي‌شود

وي اضافه كرد: آموزه‌هاي اصلاحي كه توسط آقاي خاتمي در جامعه مطرح شد، جزء آرمان‌ها و نيازهاي تاريخي ايرانيان است و چيزي نيست كه فراز و فرودهاي مقطعي بتواند آن را از ذهن آنان بزدايد، به ويژه آن كه مردم در طول يك سال گذشته، محصول شعارها و برنامه‌هاي جديد را كه با پشتيباني‌ها و تبليغات وسيع رسانه‌اي هم توام بوده است، مشاهده كرده‌اند و به سادگي مي‌توانند شرايط اقتصادي، سياسي، فرهنگي

سياست خارجي و امثال اين‌ها را كه در اين يك سال فراهم شده است، با گذشته مقايسه كنند.

نداشتن تريبون؛ مشكل فعلي اصلاح‌طلبان

معاون سياسي وزير كشور سابق تاكيد كرد: مشكل فعلي در فضاي سياسي كشور كه مشكل اصلاح‌طلبان نيز هست، از يك سو تبليغات وسيع رسانه ملي و برخي روزنامه‌ها و رسانه‌هايي كه از بودجه بيت‌المال ارتزاق مي‌كنند، درباره جناح حاكم است و از سوي ديگر، وجود تبعيض شديد رسانه‌اي. رسانه‌هاي مربوط به اصلاح‌طلبان آن قدر محدود و كوچك هستند كه به هيچ وجه قابل قياس با رسانه‌هاي جناح مقابل نيستند و عجيب است كه حتي اين مقدار بسيار كوچك نيز تحمل نمي‌شود كه نمونه آن تعطيلي روزنامه شرق است.

مبلغ ادامه داد: يك گروه از تمام فضا و امكانات رسانه‌اي برخوردار است، دولت از سوي رسانه‌ي ملي كاملا حمايت مي‌شود و حتي بسياري از نقاط ضعف و مشكلات موجود يا توجيه مي‌شود يا مورد غفلت قرار مي‌گيرد كه در دوره‌هاي گذشته‌ بي‌سابقه بوده است، گستره‌ي وسيعي از رسانه‌هايي كه از هزينه‌ي عمومي ارتزاق مي‌كنند، يكدست پشتيبان جريان حاكم هستند و متقابلا جريان اصلاح‌طلبان و يا خط امام، تقريبا از هيچ رسانه‌اي برخوردار نيستند.

وي خاطرنشان كرد: علاوه بر اين، حركت‌هاي تخريبي عليه اصلاح‌طلبان، به طور راهبردي و اساسي توسط برخي جريان‌ها در قالب يك پروژه دنبال مي‌شود و سعي مي‌كنند كوچكترين اختلافي را كه ممكن است بين اصلاح‌طلبان وجود داشته باشد در سطح ملي برجسته‌سازي كنند، در حالي‌كه ده‌ها برابر اين اختلافات كه به طور عميق‌تر در جريان حاكم به صورت‌هاي مختلف وجود دارد، مورد توجه قرار نمي‌گيرد يا سعي بر توجيه و كوچك‌سازي آن مي‌شود.

مبلغ در ادامه درباره دو انتخابات پيش رو با انتقاد از اصلاحات اخير در آيين‌نامه‌ي اجرايي انتخابات خبرگان گفت: با اين اصلاحات اعمال شده توسط شوراي نگهبان، امر نظارت تشديد و تقويت شده و شورا اختيارات بيشتري براي خود قائل شده است. در انتخابات شوراها نيز متاسفانه بر خلاف دوره‌هاي گذشته در اين دوره هيات‌هاي نظارت اعم از مركزي و استاني، يكدست شده‌اند، به گونه‌اي كه حتي برخي اصول‌گرايان نيز اعتراض كردند، هم‌چنين براي اولين بار از ورود خبرنگاران به ستاد انتخابات براي تهيه گزارش از روند ثبت‌نام كانديداها جلوگيري شد كه اين موضوعات و موارد مشابه آن در آستانه‌ي انتخابات نگراني‌هاي جدي ايجاد كرده است.

تلاش برخي براي حفظ وضع موجود

وي اضافه كرد: حركت‌هاي ديگري را نيز در آستانه‌ي انتخابات شاهد هستيم كه به نظر مي‌رسد هدف اصلي آن جلوگيري از هرگونه احتمال تغيير در آرايش سياسي موجود است.

معاون سياسي وزير كشور سابق با اشاره به تشديد بداخلاقي‌ها و هنجارشكني‌ها در يكسال اخير تاكيد كرد: زير پا گذاشتن ارزش‌ها از قبيل متهم كردن بي‌دليل و واهي مديران گذشته، تخريب شخصيت‌ها، ترويج افكار خرافي و متحجرانه، نفي دستاوردها و زحمات گذشته، ترويج كينه و نفرت در افكار عمومي و امثال اين ها از سوي برخي جريان‌ها، سلامت اجتماعي و بهداشت رواني جامعه را تهديد مي‌كند.

جلو تخريب‌هاي بنيان‌سوز را نگرفتند

مبلغ افزود: به عنوان مثال، در انتخابات رياست‌جمهوري نهم، حركت تكان‌دهنده‌اي را در تخريب يكي از شخصيت‌هاي بزرگ انقلاب يعني آقاي هاشمي با پخش يك سري سي‌دي‌ها و جزوات شاهد بوديم كه البته برخي از اين افراد شناسايي و معرفي شدند، اما متاسفانه با آنان برخورد لازم نشد و از اين اقدامات بنيان‌سوز پيش‌گيري نكردند.

وي در ادامه گفت‌وگو با ايسنا اضافه كرد: متاسفانه اين جريان گسترده‌تر و عمومي‌تر شد و برخي با زدن انگ‌هاي اقتصادي و استفاده از تعابيري چون مافياي ثروت، سعي كردند اشخاص زيادي را از اين طريق زير سوال ببرند، بدون اين كه دادگاه‌ صالحه‌اي تشكيل شود و يا اتهامي به اثبات برسد ، اما از نظر رسانه‌اي آن را ترويج دادند و بر خلاف آن چه انقلاب و اسلام درباره‌ي رعايت موازين اخلاقي و حفظ حرمت مومنان تاكيد دارند، عمل كردند.

مبلغ هم‌چنين گفت: متاسفانه اين بداخلاقي‌ها، تا حدي است كه گاهي براي توجيه ناكارآمدي‌ها و ندانم‌كاري‌ها هم به كار مي‌رود و از اين طريق، افكار عمومي را از علت مشكلات به وجود آمده، منحرف مي‌كنند.

عده‌اي عملكرد حزبي را منفور نشان مي‌دهند

معاون سياسي وزير كشور در دولت خاتمي به آن‌چه آن را روند تضعيف و تخريب احزاب مي‌خواند پرداخت و گفت: در ادبيات سياسي و علمي تمام كشورهاي جهان از جمله ايران، تقويت نهادهاي حزبي و تحزب يكي از اصول و پايه‌هاي اوليه‌ي دموكراسي و مردم‌سالاري است، اما اين روزها انگ‌هايي به احزاب مي‌زنند و منفور بودن عملكرد حزبي را به افكار عمومي القا مي‌كنند . اين روند خطرناك است و به جمهوري اسلامي لطمه مي‌زند، كمااين كه اين روش‌ها تا امروز لطمه زده است .

وي اضافه كرد: متاسفانه هم‌چنين بودجه‌ي احزاب را كه در دوره‌ي آقاي خاتمي شكل گرفت و كمكي به احزاب كه اجازه‌ي فعاليت اقتصادي ندارند، بود، قطع كردند، در حالي كه با مشكلات شديد اقتصادي مواجه هستند.

اين فعال سياسي هم‌چنين در پاسخ به پرسش خبرنگار ايسنا درباره نظارت بر عملكرد ستادهاي انتخاباتي، با توجه به آن‌چه يكدستي و يكسو بودن نيروها عنوان مي‌شود، گفت: نكته‌اي كه بسيار حائز اهميت است، اين است كه در هر انتخاباتي مسوولان و دست‌اندركاران انتخابات، موظفند فضاي اطمينان‌بخش و اعتمادبرانگيزي را در جامعه و به ويژه در بين جريان‌هاي فعال در انتخابات و احزاب و گروه‌هاي سياسي به وجود آورند و اين امر جزو وظايف ضروري آنان است .

از كنار شبهات انتخاباتي ساده نگذريد

مبلغ با بيان اين كه شبهات انتخاباتي و نگراني‌هاي ناشي از آن، مساله‌ي ساده‌اي نيست، خاطرنشان كرد: اگر انتخابات به عنوان يكي از سنگ بناهاي جمهوري اسلامي، مشكوك شود و نگراني‌ها در مورد آن افزايش پيدا كند، بسيار خطرناك است.

وي افزود: اطمينان‌بخشي در فرآيند انتخابات بسيار حائز اهميت است؛ به ويژه در زمان يكدستي حاكميت و تعلق جريان نظارت و اجرا به يك جناح، به طور منطقي نگراني جدي پديد مي‌آيد، بنابراين، در چنين شرايطي، مسوولان انتخاباتي بايد سعي كنند ساز و كاري را فراهم كنند كه جريان‌هاي رقيب بتوانند به نحوي در فرآيند انتخابات حضور داشته باشند و مطمئن شوند كه اتفاقي رخ نخواهد داد و يا اگر تخلفي در حال صورت گرفتن بود، از آن پيشگيري كنند و يا آن را مورد نقد قرار دهند.

مبلغ تاكيد كرد: در انتخابات‌هاي گذشته كه در دولت قبل انجام گرفت، با اين كه جريان نظارت و اجرا به هيچ وجه يكدست نبود و هر دو جريان سياسي رقيب كشور در فرايند اجرا و نظارت حضور داشتند و فضاي اطمينان و اعتماد به روند اجرايي انتخابات خود به خود تضمين شده بود، هم‌چنين انتقادها معطوف به روند نظارت و بررسي صلاحيت‌ها توسط دستگاه نظارتي بود، ما در ستاد انتخابات كشور، علاوه بر دعوت گسترده ي خبرنگاران و رسانه‌هاي داخلي و خارجي و ايجاد تسهيلات لازم براي آنان، از خانه احزاب هم براي حضور در ستاد انتخابات و نظارت بر روند اجراي انتخابات دعوت كرديم و ميز مخصوص به آنان اختصاص و آنها را در بازرسي‌هاي انتخاباتي شركت داديم، زيرا احزاب چشم و گوش سياسي كشور هستند، حتي از آنان خواهش مي‌كرديم نماينده‌اي هم به شعبه‌هاي اخذ راي براي نظارت بفرستند و براي آنها كارت و مجوز بازرسي صادر مي‌كرديم.

وي اختصاص ميز به احزاب را تنها به دليل تضمين بيشتر سلامت اجرايي انتخابات و اطمينان‌بخشي به احزاب و مردم عنوان كرد و گفت: اين از ساز و كارهايي است كه اگر وزارت كشور بخواهد اعتماد ايجاد كند و فضاي نگراني را كاهش دهد بايد به چنين اقداماتي دست بزند، وگرنه انتخابات در هاله‌اي از نگراني‌ها برگزار مي‌شود.

خط قرمز ما شرايط رقابتي و سالم است

مبلغ در پاسخ به اين پرسش خبرنگار ايسنا مبني بر اين‌كه يكدستي هيات‌هاي نظارت و اجرا امري قابل پيش‌بيني بود، با توجه به اين مساله، اصلاح‌طلبان چه استراتژي را در پيش گرفته و آيا خط قرمزي هم براي حضور در انتخابات دارند يا نه اظهار داشت: اشكالات و نگراني‌ها از فرآيند انتخابات بايد تبيين شود و مورد نقد قرار بگيرد، تا مورد توجه قرار گيرد، همچنين اگر شرايط حداقلي براي انتخابات فراهم نشود، وضعيت متفاوت خواهد بود؛ يعني چه در انتخابات شوراها و چه در انتخابات خبرگان اگر شرايطي كه ضامن صحت حداقلي و رقابت سلامت انتخابات است، فراهم نشود، طبعا انتخابات به معني واقعي نخواهد بود و حضور در عرصه رقابت انتخاباتي، فاقد معني و موضوعيت مي‌شود. خط قرمز نيروهاي اصلاح‌طلب هم وجود شرايط رقابت و سلامت در انتخابات است.

معاون سياسي وزير كشور سابق با بيان اين‌كه در يك نظام مردم‌سالار، بايد رقابت سياسي واقعي وجود داشته باشد و بقا و دوام نظام به رقابت گروه‌هاست، نه آن‌كه رقابت يك‌طرفه و پيروزي يك جناح سياسي از قبل تضمين شده باشد، گفت: در صورت رقابت عادلانه و واقعي، جناح خط امام و اصلاح‌طلب نيز براي تقويت جمهوري اسلامي و پيروزي در انتخابات در عرصه رقابت به طور فعال شركت مي‌كند و در آن صورت مهم نيست كه پيروز شود يا شكست بخورد.

وي گفت: لذا گروه‌هاي اصلاح‌طلب براي پيروزي تلاش مي‌كنند، ولي اگر پيروز نشدند، دنيا به آخر نرسيده است، براي ما آن‌چه اهميت دارد، باز بودن ميدان رقابت و مشاركت است و اين‌كه قواعد مردم‌سالاري و دموكراسي رعايت شود، مانند انتخابات شوراهاي دوم كه آزادترين انتخابات پس از انقلاب بود و ما به آن افتخار مي‌كنيم.

نگراني‌ها و اعتمادسازي‌ها

رييس ستاد انتخابات كشور در دولت اصلاحات در پاسخ به اين پرسش كه « به نظر شما دست‌اندركاران انتخابات براي اعتمادسازي و ايجاد اطمينان در انتخابات چه اقداماتي بايد انجام دهند» گفت: مهم‌ترين كار، خارج‌كردن هيات‌هاي نظارت و اجرا از يكدستي و اجازه دادن به جريان رقيب براي حضور در فرايند اجرايي و نظارتي انتخابات است، در غير اين صورت، شك و ابهام و نگراني هم‌چنان وجود خواهد داشت. هم‌چنين خبرنگاران و اصحاب رسانه بايد در همه فرايندهاي انتخاباتي حاضر باشند.اقدام لازم و موثر ديگر حضور خانه احزاب در ستاد انتخاباتي كشور و هيات‌هاي مركزي نظارت و شعبه‌هاي اخذ راي است.

وي افزود: نگراني مهم ديگري كه از قبل هم وجود دارد مربوط به بررسي صلاحيت‌ها و احتمال رد صلاحيت‌هاي گسترده و فراقانوني نامزدهاي انتخاباتي است كه مي‌تواند اصل انتخابات و حضور گروه‌ها و فعالان سياسي را زير سوال ببرد، بايد در بررسي صلاحيت نامزدهاي انتخاباتي بر اساس قانون و اسناد و مدارك معتبر قانوني عمل شود.

مبلغ ابراز اميدواري كرد اظهارنظر مدير كل انتخابات وزارت كشور در خصوص اين كه در انتخابات شوراها ملاك رد صلاحيت نامزدها، احراز عدم صلاحيت آنان است، صرفا نظر شخصي نباشد و در عمل نيز توسط مسوولان انتخابات اجرا و موازين قانوني به طور دقيق رعايت شود.

پشتيبانان معتبر جريان اصلاحات

معاون سياسي وزير كشور در ادامه اتحاد اخير شكل‌گرفته در ميان اصلاح‌طلبان را جرياني خودجوش خواند و تصريح كرد: افرادي چون آقاي خاتمي و آقاي هاشمي قطعا نظرشان اين است كه نيروهاي همفكر اختلافات بي‌اساس را كنار بگذارند و با وحدت عمل كنند و پشتيبان چنين جرياني خواهند بود، من اطلاع دارم كه آقاي خاتمي هم از اين اتحاد بين اصلاح‌طلبان خوشحال است و حركت و اقدام آنان را تاييد مي‌كند، آقاي هاشمي نيز همين‌طور.

وي تاكيد كرد كه حركت‌ها و عناصر افراطي در اثر وحدت و همگرايي به حاشيه رانده مي‌شوند و فرصت ميدان‌داري را از دست مي دهند؛ زيرا افراد افراطي و فرصت‌طلب در فضاي تفرقه و اختلاف، امكان رشد و جولان پيدا مي‌كنند.

خاتمي؛ كابوس جريان‌هاي مخالف راي مردم 

مبلغ در بخش ديگر سخنانش هم‌چنين در پاسخ به خبرنگار ايسنا درباره‌ي هجمه‌هاي اخير به سيدمحمد خاتمي اظهار داشت: تخريب آقاي خاتمي، موضوع جديدي نيست. در هشت سال دولت ايشان نيز شاهد بوديم چه تخريب‌ها و چه بحران‌هايي براي ايشان و دولتشان شكل مي‌گرفت اما اين‌كه اخيرا به صورت جدي اين داستان آغاز شده، در حالي كه ايشان هيچ مسووليت و امكاني ندارند و برخي حتي يك ساختمان ساده را نيز از محبوب‌ترين رييس‌جمهور كشور دريغ كردند، جاي تعمق جدي دارد.

وي گفت: به نظر تخريب آقاي خاتمي من چند دليل دارد كه از جمله شخصيت ايشان است كه ويژگي‌هاي كم‌نظير و بعضا منحصر به فردي دارد، خاتمي آموزه‌هايي را در دوران رياست‌جمهوري از خود باقي گذاشت كه هركسي نمي‌توانست چنين كند؛ چنان‌چه در تاريخ معاصر ايران كم‌نظير است. اين شخصيت از ابتدا براي برخي جريان‌هاي مخالف كه به نظام مردم‌سالاري و اصل راي مردم نظر مثبتي ندارند، خوشايند نبود، آقاي خاتمي براي آنها حكم يك كابوس را داشت، از اين رو در هر مقطعي كه آقاي خاتمي گام موثري برمي‌دارد كه ممكن است افكار عمومي ايران و ساير ملل به ايشان جلب شود، اين كابوس براي آنها جدي و حركت‌هاي تخريبي عليه ايشان آغاز مي‌شود.

معاون سياسي وزير كشور سابق هم‌چنين گفت: فراموش نمي‌كنيم كه از همان انتخابات دوم خرداد 76 عده‌اي از مخالفان ايشان ماجراي ننگين و رسواي كارناوال عصر عاشورا را راه انداختند و بعد پيروزي نيز به انحاء گوناگون چوب لاي چرخ دولت ايشان مي‌گذاشتند و بحران آفريني مي‌كردند.

وي با اشاره به نسبت تفكر خاتمي و حضرت امام (ره) افزود: در اين هشت سال كه از نزديك با آقاي خاتمي همكاري كردم و با تفكرات ايشان بيشتر آشنا شدم، اگر قرار باشد چند نفر را به عنوان نزديك‌ترين اشخاص به امام (ره) از نظر روش، منش و تفكر نام ببرم، قطعا يكي از آنها آقاي خاتمي است، هم‌چنان كه امام را در حماسه‌ي دوم خرداد كه مظهر آن آقاي خاتمي بود، دوباره در افكار عمومي ملت‌ها، برجسته كرد و توانست با فرهيخگي و انديشمندي آموزه‌هاي والا و ارزشمند حضرت امام را با زبان و ادبيات روز در ايران و جهان مطرح كند و بر صدر بنشاند.

مبلغ به بررسي ابعاد سفر اخير خاتمي به آمريكا و اثرات آن پرداخت و خاطرنشان كرد: اقتدار و صلابت انديشه و گفتمان آقاي خاتمي آن‌چنان مردم، نخبگان و انديشمندان آمريكايي را كه با ايشان در مراسم مختلف ملاقات داشتند، تحت تاثير قرار داد، كه يك روزنامه افراطي صهيونيستي در آمريكا نوشت: «خاتمي در آمريكا اسراييل را محكوم كرد، از سياستهاي آمريكا انتقاد كرد، از انرژي هسته اي ايران و نيز حزب‌الله ، فلسطين و حماس دفاع كرد و.... و همه او را تشويق كردند. چاره‌اي نداريم جز اين كه آرزو كنيم خاتمي هيچ‌گاه به عنوان نماينده ايران به هيچ كشوري سفر نكند!!»

مبلغ شباهت عجيب موضع روزنامه مذكور با موضع برخي مخالفان خاتمي در ايران را بسيار تاسف برانگيز خواند.

وي درباره انعكاس اخبار سفر خاتمي به آمريكا در رسانه ملي نيز ابراز عقيده كرد: متاسفانه صدا و سيما با بايكوت خاتمي در اين سفر، مردم ايران را از ديدن و شنيدن افتخاري كه براي آنان آفريد، محروم كرد، اما با گشاده‌دستي بي‌انصافانه، انتقادهاي مخرب و غيرمنصفانه روزنامه اي را كه از بيت‌المال ارتزاق مي‌كند، منعكس كرد.

معاون سياسي وزير كشور در دولت سيد محمد خاتمي افزود: از اين درد فقط بايد به خدا شكايت برد.

مبلغ ادامه داد: نزديك شدن به انتخابات و احتمال اقبال مجدد مردم به خاتمي و انديشه و رفتار او نيز مي‌تواند دليل ديگري براي اين تخريب‌ها باشد؛ گرچه علت اصلي آن در شخصيت كم‌نظير خاتمي و آثار اجتماعي آن است كه در دوران رياست‌جمهوري مقتدرانه‌اش در حالي كه مردم در دو مرحله عنوان پرافتخار محبوب‌ترين رييس‌جمهور را در تاريخ ايران نصيب او كردند، به هيچ وجه در برابر انتقادها و تخريب‌هاي تندي كه عليه او مي‌شد، واكنش نشان نداد و كسي را به اين دليل دادگاهي نكرد و يا هر هفته صميمانه در بين خبرنگاران كه چشم و گوش جامعه اند حضور پيدا مي‌كرد و صادقانه به آنان پاسخ مي‌داد، او لحظه‌اي در دفاع از حقوق مردم كوتاهي نمي‌كرد و اجازه مي‌داد ضعيف‌ترين مردم نيز به راحتي از وي انتقاد كند و او پاسخگو باشد و دهها خصلت جوانمردانه ديگر، اين‌ها همه سبب درخشش و محبوبيت خاتمي است و علت خشم برخي مخالفان قسم‌خورده ايشان؛ اما خورشيد را با تير نمي‌توان زد.

توصيه به احزاب: دفاع از كيان تحزب

‌وي در ادامه يكي از شاخص‌هاي مهم و تعيين‌كننده اقتدار هر نظام سياسي را نحوه‌ي حضور مردم در انتخابات برشمرد و گفت: اقتدار نظام هرچه بيشتر باشد، طبيعتا فشارهاي خارجي را كم و قدرت چانه‌زني ديپلماسي و مقابله با دشمنان را در كشور بالا مي‌برد. عواملي كه مي‌تواند به اين روند لطمه وارد كند نيز، روشن است، از جمله رقابتي‌نبودن انتخابات و نگراني جدي از روند برگزاري آن، نحوه‌ي برخورد با نامزدهاي انتخاباتي و اين كه احزاب امنيت لازم و امكان گسترده را براي حضور نداشته باشند.

معاون سياسي وزير كشور در دولت گذشته گفت: توصيه‌ بي‌طرفانه‌ام به احزاب و گروه‌هاي سياسي اين است كه در اين شرايط، از كيان تحزب در كشور دفاع كنند و به ويژه خود را قرباني ملاحظه‌كاري‌ها و رودربايستي‌هايي كه احيانا با مخالفان تحزب دارند، نكنند. البته با توجه به اين‌كه احزاب همواره در جامعه‌ي ما ضعيف بودند، بايد بتوانند در راستاي تقويت و پايدارتركردن خود، گام بردارند.

گفت‌وگو از خبرنگار ايسنا: سالومه سعيد

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه نخست  


Free Web Counters & Statistics