خانه - سیاست - اقتصاد-  کتاب -  زنان -صلح  - رحمان هاتفی فرهنگ وادب - درباره ما - پیوندها - تماس وهمکاری - ویژه نامه               

گزارش جديد آژانس در مورد پرونده هسته ای ايران

نویدنو:10/6/1385

گزارش جديد آژانس در مورد پرونده هسته ای ايران


*واکنش دست اندرکاران رژيم به گزارش البرادعی: اين گزارش رضايت كامل ما را جلب نمي‌كند، اما نشان داد ادعاهاى سياسى و تبليغاتى آمريكا بی اساس است...گزارش نشانه ای از همكارى ايران باآژانس است
* بی بی سی و راديو فردا:آژانس تأييد کرده که ايران به خواست شورای امنيت عمل نکرده است... جمهوری اسلامی فعاليت های غنی سازی اورانيوم را ادامه داده است.

 

روشنگری: همزمان با پايان مهلت ضرب الاجل تعيين شده از سوی شورای امنيت سازمان ملل در مورد پرونده هسته ای گزارش جديد محمد البرادعی دبير کل آژانس انرژی هسته ای در مورد پرونده هسته ای ايران انتشار يافت. متن کامل اين گزارش اگر چه در اختيار اختيار ‪ ۳۵كشور عضو شوراى حكام آژانس بين‌المللى انرژى اتمى قرار گرفته و همزمان به شوراى امنيت سازمان ملل ارسال شده است, اما در رسانه های خبری هنوز انتشار نيافته است و از اين رو در حالی که ارائه يک ارزيابی مستقل از نيات و مقاصد تبليغاتی و غير تبليغاتی طرف های اصلی و فرعی در پرونده هسته ای ايران مقدور نيست, بلافاصله پس از انتشار اين گزارش از سوی رسانه های دو طرف مورد تفاسير جانبدارانه ای قرار گرفته است. خبرگزاری های رژيم اسلامی, چون ايرنا, خبرگزاری مهر و خبرگزاری فارس ارزيابی دو تن از دست اندرکاران رژيم در زمينه پرونده هسته ای در رابطه با گزارش البرادعی را به طور يکسان منتشر کردند.
واکنش دست اندرکاران رژيم به گزارش البرادعی
"محمد سعيدى"
معاون امور بين‌الملل سازمان انرژى اتمى گفت:"محتواى گزارش جديد البرادعى نشانگر آن است كه جمهورى اسلامى كاملا با آژانس بين المللى انرژى اتمى همكارى كرده است."
به ادعای وی "بخش ارزيابى اين گزارش نشان مي‌دهد، برنامه‌هاى هسته‌اى ايران بر اساس موافقتنامه جامع پادمان و تحت نظارت كامل آژانس است."
سعيدی گفت: "گزارش البرادعى نشان مي‌دهد ايران اجازه دسترسى به مواد و تاسسيات هسته‌اى خود را به آژانس داده است و تبليغات رسانه‌هاى خارجى مبنى بر دسترسى نداشتن بازرسان آژانس به تاسيسات ايران را خنثى كرده است."
وی همچنين گفت: "در اين گزارش، آژانس اعلام كرده است كه برخى سووالات همچنان باقى مانده كه اميدوار است در آينده نزديك در تعامل با جمهورى اسلامى ايران اين مسايل را حل و فصل نمايد."
سعيدى تاکيد کرد: "به رغم جوسازى رسانه‌هاى غربى مبنى بر همكارى نكردن ايران با آژانس ، گزارش آژانس نشانگر آن است كه برنامه صلح‌آميز هسته‌اى جمهورى اسلامى ايران بر اساس برنامه‌هاى اعلام شده به آژانس ، درحال پيشرفت است."
وى افزود:"در مجموع، اگرچه اين گزارش رضايت كامل ما را جلب نمي‌كند، اما نشان داد ادعاهاى سياسى و تبليغاتى آمريكا نسبت به برنامه‌هاى هسته‌اى ايران كاملا بي‌اساس و صرفا مطابق توهمات مقامات آمريكايى است."

"محمد سلطانيه"
سفير رژيم اسلامی در آژانس بين‌المللى انرژى اتمى نيز در تحليل خود, چنانچه خبرگزاری ايرنا مخابره کرد: "گزارش روز پنجشنبه محمد البرادعى را نشانه‌اى از همكارى ايران باآژانس بين‌المللى انرژى اتمى دانست."
وى افزود:"اين گزارش نشان مي‌دهد كه هيچ شواهدى از انحراف به سمت اهداف و فعاليتهاى ممنوعه و نظامى در برنامه‌هاى هسته‌اى ايران مشاهده نشده است."
سلطانيه گفت:"در اين گزارش تاكيد شده كه بازرسان آژانس به تاسيسات و اطلاعات مورد نظر دسترسى دارند و هيچ مانعى براى بازرسى نداشته‌اند."
وى افزود:"در اين گزارش ضمن اشاره به زنجيره ‪ ۱۶۴تايى سانتريفوژها در ايران و نيز فعاليت تاسيسات نطنز، گفته شده كه اورانيوم تا غناى ‪ ۵درصد نيز در ايران به دست آمده است."
نماينده رژيم در آژانس بين‌المللى انرژى اتمى افزود: "ما سه سال اقدامات داوطلبانه خود را با حسن نيت انجام داديم و اين اقدام واكنشى به اشتباه تاريخى درباره فعاليتهاى هسته‌اى ايران بود."
در خبر ديگری که از سوی
خبرگزاری فارس انتشار يافت, بخش هايی از گزارش البرادعی نقل شد. بر اساس خبر اين خبرگزاری, البرادعی در گزارش خود آورده است که "ايران به بازرسان آژانس اجازه داده است به تاسيسات و مواد اتمى مورد درخواست دسترسى داشته باشند و گزارش هاى مورد نظر را نيز در اختيار آژانس قرار داده است."
در اين گزارش آمده است: "ايران همچنين در خصوص آزمايش محصولات در كارخانه غنى سازى سوخت پيلوت (
PFEP) اطلاعاتى در اختيار آژانس قرار داده است گرچه همچنان از دسترسى آژانس به برخى اسناد در اين كارخانه خوددارى مى كند."
اين گزارش مى افزايد: "ايران روند غنى سازى اورانيوم را متوقف نكرده و همچنين براساس پروتكل الحاقى ان پى تى عمل نكرده است."
در بخش ديگرى از اين گزارش آمده است: "ايران به مسايل راستى آزمايى پاسخ نداده و همچنين براى رفع ابهامات در زمينه برخى فعاليتهاى اتمى خود، شفافيت لازم را نداشته است."
مدير كل آژانس در اين گزارش با بيان آن كه همچنان به ارائه گزارش درباره برنامه هسته اى ايران در زمان مناسب ادامه خواهد داد، افزوده است: "آژانس در تلاش براى تاييد صحت و كامل بودن موارد اعلام شده درباره صلح آميز بودن ماهيت برنامه هسته اى ايران پيشرفت ديگرى نخواهد داشت."
خبرگزاری فارس به نقل از "
يك مذاكره كننده هسته اى ايران" در واکنش به گزارش البرادعی نوشت: "بخشهايى از اين گزارش غير فنى تنظيم شده و منطبق بر چارچوبهاى حقوقى نيست."
فارس افزود: "اين مذاكره كننده ايرانى كه خواست نامش ذكر نشود شامگاه پنجشنبه به خبرنگار فارس گفت كه اين بخش از گزارش البرادعى با معيارهاى حقوقى و فنى مغايرت دارد و تحت فشارهاى سياسى و همسو با سياستهاى آمريكا و هم‌پيمانان اروپايى آن نگاشته شده است."
وى تاكيد كرد: "مديركل آژانس موظف است گزارشهاى خود را در چارچوب فنى و حقوقى تنظيم و ارائه نمايد."

تاکيد بی بی سی و راديو فردا بر عدم همکاری رژيم در زمينه پرونده هسته ای در گزارش البرادعی
از سوی ديگر در حالی که محمد سعيدى و محمد سلطانيه گزارش البرادعی را "نشانه‌اى از همكارى ايران باآژانس بين‌المللى انرژى اتمى" و خنثی کننده تبليغات رسانه های خارجی توصيف کرده اند و "يك مذاكره كننده هسته اى ايران" هم بخشی از گزارش البرادعی را "مغاير با معيارهاى حقوقى و فنى" خواند, بی بی سی فارسی در گزارشی در اين زمينه عدم همکاری رژيم اسلامی با آژانس را به عنوان محور اصلی گزارش بدون هيچ اشاره ای به بخش های ديگر اين گزارش بازتاب داد و نوشت:"آژانس بين المللی انرژی اتمی با عرضه گزارش تازه ای از فعاليت اتمی ايران، تأييد کرده که ايران به خواست شورای امنيت مبنی بر توقف غنی سازی اورانيوم عمل نکرده است."
در رابطه با گزارش البرادعی راديو فردا نيز مثل بی بی سی فارسی در خبر مکتوب خود بر ادامه غنی سازی اورانيوم در ايران تاکيد کرد و نوشت:"آژانس بين المللی انرژی اتمی اعلام کرد عليرغم پايان ضرب الاجل شورای امنيت، جمهوری اسلامی فعاليت های غنی سازی اورانيوم را ادامه داده است."

اين راديو سپس مجموعه ای از فعاليت های ديپلماتيک و واکنش ها و اظهار نظرها را به شرح زير فهرست کرد:
محمود احمدی نژاد امروز گفت: همگان بدانند ملت ايران ذره ای زير بار حرف زور نخواهد رفت. کوفی عنان گفت شورای امنيت به اين زودی درباره اعمال تحريم عليه ايران تصميم گيری نخواهد کرد. خاوير سولانا رئيس سياست خارجی اتحاديه اروپا و علی لاريجانی امروز با هم تلفنی مکالمه کردند. قرار است فردا خاوير سولانا و وزرای امور خارجه اتحاديه اروپا در فنلاند با هم ديدار و درباره نحوه برخورد با جمهوری اسلامی مذاکره کنند. صدراعظم آلمان گفت: موضع مقامات جمهوری اسلامی به ضرر مردم ايران تمام خواهد شد. وزير امور خارجه فرانسه گفت: فرانسه هنوز اميدوار است حکومت ايران به درخواست های بين المللی پاسخ مثبت دهد. سفير چين در سازمان ملل گفت: پايان ضرب الاجل به معنای پايان مذاکرات نيست."
اين راديو سپس از زبان "
محمدرضا جليلی" که از وی به عنوان "کارشناس امور بين الملل در مرکز تحقيقات استراتژيک ژنو" نام برد نوشت: "نقطه عطف بحران اتمی ايران 31 اوت بود و از فردا تازه مذاکرات جدی بين کشورهای اصلی شروع می شود."

 

آژانس بین المللی انرژی اتمی:
ایران به قطعنامه ی شورای امنیت عمل نکرده است

بی بی سی: با پایان یافتن مهلتی که شورای امنیت سازمان ملل متحد برای اجرای قطعنامه ۱۶۹۶ این شورا در ایران در نظر گرفته، آژانس بین المللی انرژی اتمی با عرضه گزارش تازه ای از فعالیت اتمی ایران، تأیید کرده که ایران به خواست شورای امنیت مبنی بر توقف غنی سازی اورانیوم عمل نکرده است.
گزارش آژانس، طبقه بندی شده توصیف گردیده اما از طریق منابع دیپلماتیک به رسانه ها راه یافته است.
قطعنامه ۱۶۹۶ شورای امنیت ایران را ملزم می سازد تا پایان ماه اوت میلادی، غنی سازی اورانیوم و کلیه فعالیتهای مرتبط با آن را متوقف سازد اما آن گونه که آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرده، ایران درست چند روز پیش از به پایان رسیدن مهلتی که برایش در نظر گرفته شده بود، دور تازه ای از غنی سازی اورانیوم را آغاز کرده است.
ایران پیشتر قطعنامه شورای امنیت را رد و اعلام کرده بود که به غنی سازی اورانیوم ادامه خواهد داد.
ساعاتی پیش از آنکه گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی به شورای امنیت عرضه شود، محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، طی سخنرانی در شهر ارومیه در شمال غرب ایران، دولتهایی را که خواهان توقف غنی سازی اورانیوم در ایرانند را کسانی خواند که در صدد تضییع حق ملت ایران و مخالف پیشرفت این کشورند.
دولتهای عضو شورای امنیت سازمان ملل متحد خواهان آنند که غنی سازی اورانیوم در ایران تا زمانی که اطمینان یابند این کشور دنبال تولید سلاح هسته ای نیست متوقف شود.
ایران با استناد به پیمان بین المللی منع گسترش جنگ افزارهای اتمی غنی سازی اورانیوم را حق خود می داند و بارها تأکید کرده که حاضر به توقف آن نیست اما حاضر است درباره آن مذاکره کند.
آمریکا تصریح کرده که اگر ایران به قطعنامه شورای امنیت عمل نکند و از غنی سازی اورانیوم دست برندارد، باید بسرعت در جهت اعمال تحریم بین المللی علیه این کشور اقدام کرد.
این در حالی است که روسیه به عنوان عضو دائم شورای امنیت با تحریم ایران مخالفت ورزیده و تأکید کرده است که بر موضع خود مبنی بر حل مسئله هسته ای ایران از راههای دپیلماتیک و از طریق مذاکره پابرجاست.
 
واکنش آلمان
همزمان با پایان مهلت قطعنامه شورای امنیت درمورد ایران، آنگلا مرکل صدراعظم آلمان که در یکی از پایگاههای نیروی دریایی این کشور سخن می گفت از اقدام ایران در نادیده گرفتن ضرب الاجل شورای امنیت اظهار تأسف کرد و گفت نتیجه این تصمیم رهبری ایران به زیان مردم این کشور تمام خواهد شد.
وی افزود که ایران هم اکنون با مشکلات اقتصادی روبروست و به سود این کشور است تا با جامعه جهانی همکاری کند.
فرانک والتر اشتاین مایر وزیر امور خارجه آلمان نیر در مصاحبه با روزنامه آلمانی کثیرالانتشار بیلد گفته اورانیوم غنی شده در حال حاضر در ایران مصرف ندارد مگر آنکه این کشور در صدد ساختن بمب اتم باشد و این همان کاری است که باید جلو آن را گرفت.
اما آقای اشتاین مایر در پاسخ روزنامه که پرسیده بود آیا خاورمیانه در آستانه بحران شدید تازه ای قرار دارد گفته امیدوار است چنین نباشد و تأکید کرده که پیشنهاد اتحادیه اروپا برای حل بحران هسته ای ایران همچنان معتبر است و هرگاه ایران به غنی سازی اورانیوم پایان دهد، آلمان برای همکاری گسترده و دادن کمک فنی به آن کشور آماده مذاکره خواهیم بود.
 
ایرنا: گزارش "محمد البرادعی" مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای ایران که عصر روز پنجشنبه منتشر شد بر همکاری ایران تاکید کرده است.
محتوای این گزارش بر همکاری کامل ایران با آژانس بین‌المللی اتمی ایران مبتنی است و نشان می‌دهد که برنامه‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی براساس موافقت نامه جامع پادمان بوده و تحت نظارت کامل آژانس قرار دارد.
در این گزارش شش صفحه‌ای به ادامه تسهیلاتی که ایران برای بازرسان آژانس فراهم کرده اشاره شده و آمده است که این تسهیلات شامل دسترسی به مواد و تجهیزات هسته‌ای و نیز گزارشهای درخواست شده بوده است.
گزارش البرادعی با اشاره به ادامه غنی‌سازی اورانیوم توسط ایران افزوده است که آژانس به ادامه تحقیقات خود در تمامی مسایل باقی مانده درباره فعالیتهای هسته‌ای ایران ادامه خواهد داد.
نسخه‌ای از این گزارش که در اختیار ٣۵ کشور عضو شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی قرار گرفت همزمان به شورای امنیت سازمان ملل نیز ارسال شد.

 منبع :روشنگری - اخبار روز

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

بازگشت به صفحه نخست

 

Free Web Counters & Statistics