فصل جديد برخورد با "بدحجاب ها"

نویدنو:25/1/1385

فصل جديد برخورد با "بدحجاب ها"

هنگامه شهيدي
hengamehshahidi@gmail.com

۲۴ فروردین ۱۳۸۵

بحث "بدحجابي" و تلاش براي ارائه‌ي الگوي "حجاب خوب" يکي از مشغله‌هاي برخي از نمايندگان مجلس هفتم است. روز گذشته جمعي از نمايندگان مجلس در يک تذکر مکتوب به وزير کشور برخورد قاطع نيروي انتظامي با پديده بدحجابي با توجه به تعارض آن با "ارزشهاي اسلامي و امنيت اجتماعي" را خواستار شدند. محمد رضا باهنر نايب رئيس اول مجلس در آغاز جلسه علني روز چهارشنيه مجلس، تذکرات مکتوب نمايندگان به مسئولان اجرايي کشور را قرائت کرد.بر اساس اين تذکر شايق نماينده تبريز، ناصري نماينده بابل، يحيي زاده نماينده تفت و ميبد، عطارزاده نماينده بوشهر، حيدري نماينده لنگرورد، روزي طلب نماينده شيراز، طهماسبي نماينده سروستان، استکي و فولادگر نمايندگان اصفهان تذکر دهندگان به وزير کشور بودند.

در انتظار مصوبه "مجلس"

از ۲۷ سال پيش مسئله‌ي "حجاب" و "بدحجابي" به يکي از معضلات اجتماعي بدل شده است. گرچه براي رعايت نکردن "پوشش شرعي" مجازاتهايي پيش بيني شده اما تعريف ويژگيهاي اين پوشش هنوز نامشخص است. در تبصره‌ي ماده ۶۳۸ قانون مجازات اسلامي براي زناني که بدون "حجاب شرعي" در "معابر و انظار عمومي" ظاهر شوند مجازاتهايي پيش‌بيني شده اما تعريف دقيق پوشش شرعي هنوز روشن نيست. دادستان کل کشور برخورد با بي حجابي را وظيفه‌ي پليس و نيروي انتظامي مي‌داند و نيروي انتظامي منتظرتصويب طرح مجلس است تا الگويي براي تشخيص "حجاب بد" و "حجاب خوب" مشخص شود.

"پليس" مدافع حقوق شهروندان!

در همين حال فرمانده نيروي انتظامي تهران بزرگ اعلام کرده است که از اول ارديبهشت با زنان بدحجاب در شهر تهران برخورد مي شود .سرتيپ مرتضي طلايي از اينکه برخي زنان با تجاوز به حقوق ديگران اقدام به پوششهاي نامناسب و زننده و حتي در برخي موارد كشف حجاب كرده‌اند اظهار تاسف کرده و مي گويد: با اين گونه افراد كه بدون توجه به مقدسات ديني و ارزشهاي اجتماعي اقدام به رفتارهاي ناهنجار و پوششهاي نامناسب مي كنند برخورد قاطع مي شود. پليس، مدافع حقوق شهروندان است و در اين برنامه ريزي با كساني كه به نوعي آسيب به شان و شخصيت جوانان مي زنند و منشا اين ناهنجاريها هستند نيز برخورد مي شود .

"بدحجابي" و "تبعيض"

کارشناسان آسيب‌هاي اجتماعي يکي از پيامدهاي اجبارهاي غيرعملي را رواج اخلاق دوگانه، رياکاري و تظاهر در جامعه مي‌دانند و معتقدند نامشخص بودن مرز بايدها و نبايدها مردم را واداشته که خود را همواره در مرز ممنوعيت‌ها احساس کنند تا در صورت امکان پا را از آن فراتر نهند. در اين ميان زنان و دختران نيز که هر روز نقش بيشتري در زندگي اجتماعي برعهده‌مي‌گيرند، مسئله‌ي حجاب را به امکاني براي اعتراض به تبعيض بدل کرده اند. در کمتر جامعه‌اي پوشش و آراستن ظاهر، به اندازه‌ي ايران اسلامي، مشغله‌ي زنان و دختران و اخيرا حتي پسران است. از لاک هاي ناخن با شکل هاي مختلف و رنگهاي عجيب وغريب گرفته تا جورابهاي لنگه به لنگه، از تصوير گيس بافته روي روسري تا فکل‌هاي رنگي، از مانتوهاي چسبان تنگ و کوتاه بدن نما با زيپهاي کج يا چاکهاي فراوان تا پوشيدن شلوارهايي با پاهاي برهنه، پوشيدن شلوارک هايي که به تناسب موقعيت کوتاه و بلند مي‌شوند، استفاده از بلوز و شلوار، استفاده از کت و شلوار و دامن، استفاده از بلور و دامن، پوشيدن لباس نازک يا بدن نما، استفاده از شال نازک يا باريک به جاي روسري و نمايان شدن موي سر از جلو و عقب و پوشيدن اينها همه تلاشهايي است که هر انگيزه‌اي داشته باشد حتما يک نتيجه مشخص نيز خواهد داشت: دشوار کردن تعريف "حجاب خوب" و "حجاب بد" براي مسوولان کشوري.

اعتراف به ناتواني

چندي پيش يکي از نمايندگان مجلس ضمن اعتراف به ناتواني مسئولان در اجراي طرح موسوم به "مبارزه با بد حجابي" گفته بودعليرغم اينكه علاوه بر نيروي انتظامي، پليس 110 و دايره منكرات نيز مسئول مبارزه با بدحجابي هستند، اما نمي توانند به صورت گسترده با افراد بد حجاب كشور مبارزه كنند. به گفته محمد عباسپور: "افراد بدحجاب به جاي حفظ حرمت زن و جايگاه آن در اسلام با لباسهاي جلف در انظارعمومي ظاهر مي‌‏شوند و موجب افكار پريشي جوان مي‌‏گردند و دلهاي آنها را مي لرزانند. اين دختران، فساد خود را از ماهواره مي گيرند و ماهواره وار در خيابانها تردد مي كنند." پيش تر او در صحن علني مجلس شوراي اسلامي پيشنهاد كرده بود "در مبارزه با بدحجابي پيش از به كار گرفتن روشهاي فيزيكي بايد از روش فرهنگي استفاده كرد." اين نماينده مجلس در تشريح "روش فرهنگي مبارزه با بدحجابي" گفته بود "براي مثال خانمهاي عفيفه [چادري] هميشه يك چادر اضافه در كيف خود داشته باشند تا اگر يک بدحجاب در حال مفسده بود با روي خوش به وي چادر تعارف كنند ولي اگر آن مفسد چادر را قبول نكرد، سپس به اقدام فيزيكي روي بياورند." رئيس مرکز اطلاع رساني فرماندهي نيروي انتظامي آذربايجان غربي نيز چندي پيش برخورد با زناني که به صورت بدحجاب اقدام به رانندگي مي کنند را مورد تاکيد قرار داده و گفته بود در اين رابطه عکس گواهينامه با حالت رانندگي مطابقت داده مي شود و اگر نوع پوشش همانند عکس گواهينامه نباشد با فرد برخورد مناسب انجام مي شود. به گفته "شهنام رضايي" افراد بدحجاب پس از دستگيري به يگان هاي نيروي انتظامي ارجاع داده شده و سپس به دادگاه مربوطه تحويل داده مي شوند.

آيت الله طباطبايي نژاد نماينده ولي فقيه در استان وامام جمعه اصفهان نيز گفته بود که فرهنگ‌سازي ومقابله با بدحجابي بايد ابتدا از ادارات و ارگانها شروع شود. او که پيشترآمار داده بود که 74 درصد دختران ايراني باكره به خانه بخت نمي روند يادآور شده بود سازمانها و ارگانها ضمن كنترل كارمندان جهت رعايت شئونات اسلامي و مقابله با پوشش تنگ و كوتاه بايد در صورتيكه متوجه عدم رعايت آن توسط كارمند در خارج از اداره شوند آن را توبيخ كرده و بدينوسيله سطح جامعه را نيز كنترل كنند.

"روسري" يا " توسري" ؟

حجاب خوب کدام است؟ حجاب بد کدام است؟ اين پرسشي است که از ۲۷ سال پيش مطرح شده و هنوزهيچ‌کس پاسخ روشني براي آن ندارد. اوايل انقلاب که تعدادي از زنان براي آزادي پوشش جلوي نخست‌وزيري تظاهرات مي‌کردند عده اي با شعار "يا روسري يا توسري" ظاهرا پوشياندن موها و بعدا به تن کردن مانتو را حجاب مي‌دانستند اما مسئولان هرجا توانسته‌اند نشان داده‌اند که چادر و مقعنه را به عنوان "حجاب خوب" ترجيح مي‌دهند. تا همين اواخر پوشيدن چادر در دانشگاه هاي آزاد الزامي بود، در مدارس حتي پوشيدن جوراب سفيد منع مي‌شد و رنگهاي مجاز براي مانتو به چند رنگ محدود بود. بر کسي نيز پوشيده نيست که "چادري" بودن اگر علنا و صريحا شرط استخدام در ادارات دولتي نيست، شانس متقاضي را بيشترمي‌کند. پوشش زنان از آنجا رنگ يک "معضل اجتماعي" به خود گرفت که از طرفي مسئولان بر سر تعريف حجاب خوب و بد با هم به توافق نمي‌رسند و از سوي ديگر "حجاب خوب" خيلي وقتها در عمل غير قابل استفاده است. پوشيدن چادر و مقنعه در گرماي ۴۵ درجه همانقدر دشوار و بعضا ناممکن است که براي انجام بعضي شغل‌ها دست و پاگير.

طرح "لباس ملي ايرانيان"

اما اين زنان و دختران "نيمه عريان" بايد چگونه پوشيده باشند و چه پوششي را بايد به عنوان "حجاب خوب" تبليغ يا اجبار کرد تا، بدحجابي وسيله اعتراض به نظام نشود؟ ظاهرا مسئولان نيز متوجه شده‌اند که اجبار چادر و مقنعه به عنوان "حجاب خوب" ممکن نيست. و به همين دليل از سال گذشته بحثي در مجلس و بسياري ديگر از نهادهاي حکومت پيرامون طراحي "لباس ملي ايرانيان" آغاز شده است. پس از اشاره‌ي رهبر جمهوري اسلامي، درمورد ضرورت جلوگيري از نابسامانيهاي فرهنگي و ساماندهي پوشش شهروندان: «براي ايجاد تنوع در لباس نبايد از مدلهاي غربي تقليد کرد بلکه مي توان با ارائه الگوهاي بومي و ايراني و طراحي" لباس ملي ايرانيان" اين نياز را تامين کرد»، ابتدا گروه مشاوران جوان شهردار، در دوران شهرداري محمود احمدي‌نژاد و پيش از به برگزيده شدن وي به عنوان رياست جمهوري، خبر تدارک برگزاري جشنواره‌ي طراحي لباس ملي را اعلام کردند و سپس مرکز پژوهش هاي مجلس نيز زمينه‌ي ارائه‌ي طرحي براي ساماندهي مد و لباس را آغاز کرد. اين طرحها که به وسيله‌ي چند نهاد ديگر نيز پيگيري شد و مديريت آن بر عهده "مهلا زماني" صاحب امتياز "مجله مد لباس لوتوس" است هنوز به نتيجه‌ي مشخصي نرسيده است.

گرچه پوشش مسئله‌ي هر روز مردم است موضوع "حجاب" و"بد حجابي" هر از گاهي و به مناسبتي موضوع روز مي‌شود و بحثهاي داغي به همراه مي‌آورد که با گذشت زمان دوباره فراموش شود. امسال نيز، چون هر سال، تابستان و فصل گرما بازار بحث "بدحجابي" را داغتر کرده است.

نقل از : روز